Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O bankových lúpežiach, vďaka ktorým Severná Kórea financuje svoj vojenský nukleárny program

Ľudia sledujú štart severokórejských rakiet. Režim aj ich vývoj platí z peňazí ukradnutých svojimi hekermi. Foto - TASR/AP
Ľudia sledujú štart severokórejských rakiet. Režim aj ich vývoj platí z peňazí ukradnutých svojimi hekermi. Foto – TASR/AP

Stalin pred boľševickou revolúciou financoval komunistické hnutie tak, že v Rusku vykrádal so svojou bandou banky. O sto rokov neskôr v tejto praxi pokračujú iní komunisti – Severná Kórea. Podľa časopisu Wired kórejskí hekeri ukradli už dve miliardy dolárov z rôznych bánk a komunistická vláda z nich platí svoj program nukleárnych rakiet.

Je to fascinujúci príbeh o zlodejoch, ktorí možno nie sú takí rafinovaní ako najlepší hekeri na svete, ale sú agresívni a ambiciózni, a vedľajším želaným efektom je, že poškodzujú svetový finančný systém založený na medzinárodnej spolupráci známej ako SWIFT. Používa ho 11-tisíc finančných inštitúcií z 200 štátov sveta a denne sa cez SWIFT uskutočnia desiatky miliónov transakcií.

Skôr než sa dostaneme k jednej ich lúpeži, treba pripomenúť, že už v 80. rokoch mala Severná Kórea veľké príjmy z falšovania bankoviek. Dokázala sfalšovať stodolárové bankovky tak dokonale, že väčšina bánk vo svete ich prijímala ako pravé. Cieľom nebolo len získať cenné doláre, ale aj poškodiť americkú ekonomiku. Podľa odhadov mala Severná Kórea koncom minulého storočia príjem z falšovania bankoviek až pol miliardy dolárov ročne.

Američania však napokon prišli na spôsob, ako sa brániť, a v roku 2008 distribúciu falošných bankoviek prakticky zastavili (okrem iného aj vďaka tlači novej stodolárovky, ktorú už Kórejci nedokázali sfalšovať).

Lenže Severná Kórea našla nový a oveľa výnosnejší spôsob lúpeže.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie