Denník N

Radovali sa, kým nezistili, čo padlo. Obvinení zo zostrelenia letu MH17 sa pred súdom skrývajú v Rusku

Piet Ploeg zastupuje 193 holandských obetí z letu MH17 a sám prišiel o troch príbuzných. Telo jeho synovca odovzdali v 80 kusoch a pozostatky jeho brata sa nikdy nenašli. Pred ruskou ambasádou v Holandsku umiestnili 298 prázdnych stoličiek. Toľko bolo ľudí na palube zostreleného boeingu. Foto - TASR/AP
Piet Ploeg zastupuje 193 holandských obetí z letu MH17 a sám prišiel o troch príbuzných. Telo jeho synovca odovzdali v 80 kusoch a pozostatky jeho brata sa nikdy nenašli. Pred ruskou ambasádou v Holandsku umiestnili 298 prázdnych stoličiek. Toľko bolo ľudí na palube zostreleného boeingu. Foto – TASR/AP

V Holandsku sa začal súd s podozrivými zo zostrelenia boeingu nad Donbasom. Moskva svoju vinu stále popiera a s pomocou hekerov pokračuje v dezinformačnej kampani.

Ani jeden zo štyroch obvinených z účasti na zostrelení letu MH17 nad Ukrajinou sa pred súd v Holandsku nedostavil. Predpokladá sa, že sa nachádzajú na území Ruskej federácie.

Sú medzi nimi traja Rusi – bývalý dôstojník ruskej tajnej služby Igor Girkin, ktorý viedol armádu aj ministerstvo obrany proruských separatistov a predtým sa zúčastnil na anexii Krymu, Sergej Dubinsky, ktorý viedol ich vojenskú tajnú službu, a jeho podriadený Oleg Pulatov. Dubinsky a Pulatov vzišli z prostredia ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Štvrtým obvineným je Ukrajinec Leonid Charčenko zo separatistického bataliónu, ktorý pomáhal s presunom Buku.

Dlhoočakávaný proces v Haagu sa začal tento týždeň bez nich. Na protest pred ruským veľvyslanectvom v Holandsku postavili 298 prázdnych stoličiek.

Presne toľko ľudí bolo na palube Boeingu 777, ktorí podľa medzinárodných vyšetrovateľov zostrelili separatisti za ruskej asistencie. Stroj letel z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, kým ho netrafila strela z ruského raketového systému Buk a nezrútil sa vo vojnovej oblasti.

Smrtiacu zbraň doviezli z ruskej vojenskej základne v Kursku a po tragédii ju odviezli naspäť do Ruska.

Moskva to napriek presvedčivým dôkazom stále popiera.

Svedkovia: Veľmi sme sa tešili

„Na začiatku sme sa veľmi tešili, kým sme nepochopili, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie