Denník N

Iveta Radičová: Po voľbách som netlieskala

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Srdce sa tomu výsledku bránilo, ale keď rozum videl výsledok, tak namiesto uspokojenia prišlo také konštatovanie, že toto nie je práve to najlepšie, čo sa mohlo stať, ale racionálne rozumiem, že to nemohlo inak dopadnúť, vraví bývalá premiérka Iveta Radičová.

Ako sa vám vládlo s Igorom Matovičom?

Ubehlo desať rokov, to je vážna doba a človek nezostáva taký istý, iba vo svojej podstate. Neučí sa len hlupák a proces učenia sa je významný. V politike platí, že nevstúpite dvakrát do tej istej rieky. Situácia, v ktorej sa vytvára vláda teraz, je neporovnateľná.

Očakávania ľudí sú úplne iné, rovnako aj verejná mienka. To, aký bude Igor Matovič desať rokov po, neviem vyhodnotiť. Nie som personalista, ani psychológ a neboli sme v kontakte, aby som vedela urobiť akýkoľvek záver.

Aký bol Igor Matovič pred desiatimi rokmi?

Taký, akého ho poznáme z médií. Úplne čerstvý politik, ktorý vstupoval do vládnej koalície s tromi svojimi kolegami na kandidátke SaS, aby vzápätí vystúpil a mal pozíciu ďalšieho člena vyjednávania v rámci koaličnej rady. Pre mňa bol nezabudnuteľný okamih, keď vyslovil požiadavku začleniť sto bodov do už v podstate dohodnutého programového vyhlásenia vlády.

On to vtedy vnímal štýlom, že ani takéto minimum preňho nebol niekto ochotný urobiť. Možno dnes tomu rozumie viac, aké je neľahké dohodnúť sa na prioritách a sformulovať programové vyhlásenie vlády. A čo znamená prísť s ďalšími bodmi, keď máte chvíľu zážitok, že ste sa na niečom dohodli.

Povedali by ste, že sa naňho dalo spoľahnúť?

Pán Matovič nebol vo vládnej koalícii v rokoch 2010 – 2012 len nejaký appendix, ako to tvrdí dnes. Spomeniem len jeden príklad z viacerých. Bola to situácia, po ktorej poslanci SaS na návrh Richarda Sulíka vylúčili Igora Matoviča z poslaneckého klubu.

Igor Matovič vtedy pri novele zákona o občianstve hlasoval v rozpore s programovým vyhlásením vlády i s koaličnou dohodou a hlasoval so Smerom. Zablokoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie