Denník N

Testovať, testovať, testovať. Južná Kórea ukazuje, ako sa dá epidémia koronavírusu zastaviť

Aj takto sa v Južnej Kórei dá otestovať, či nemáte nový koronavírus. Bez toho, aby ste vyšli z auta. Foto - TASR/AP
Aj takto sa v Južnej Kórei dá otestovať, či nemáte nový koronavírus. Bez toho, aby ste vyšli z auta. Foto – TASR/AP

Krajina s tretím najväčším počtom prípadov má vrchol zrejme za sebou, počet úmrtí má nízky. Rýchle testovania zrejme pomáhajú aj v Nemecku.

Popri všetkých zlých správach z Európy a najmä Talianska je tu jedna krajina, ktorá dáva nádej, že epidémia nového koronavírusu sa dá zvládnuť.

Južná Kórea má spolu vyše 7500 potvrdených prípadov a po Číne a Taliansku je najviac zasiahnutou krajinou.

Posledné dni tu však počet nových prípadov klesá, v pondelok pribudlo len 131 pacientov, najmenej za dva týždne. Pre porovnanie, v Taliansku to bolo 1800, viac nových prípadov malo aj Francúzsko, Nemecko či Španielsko. Počet obyvateľov štátov je zhruba podobný.

„Vzhľadom na čísla dúfame, že sme už za vrcholom,“ povedal pre CNN juhokórejský minister zdravotníctva Park Nung-hu.

Čo robí táto ázijská krajina správne a dá sa z toho vziať poučenie aj pre Slovensko?

Pätnásťtisíc testov denne

Keď v januári vypukla epidémia, juhokórejská vláda napriek kritike opozície neuzavrela hranice s Čínou. Miesto toho prichádzajúci ľudia museli ísť na 14 dní do karantény. Podobnú karanténu zaviedlo v pondelok pre prichádzajúcich z Číny, Talianska, Južnej Kórey a Iránu aj Slovensko.

Vznik epidémie v Južnej Kórei súvisel s pacientkou číslo 31, príslušníčkou sekty Sinčchondži. Tá chorobu rozšírila medzi jej členov.

Juhokórejské úrady boli na to pripravené a začali vo veľkom testovať ľudí. Vďaka tomu vedeli vypátrať šírenie nákazy v rámci krajiny a dostať ju pod kontrolu.

Do pondelka úrady v Južnej Kórei vykonali celkovo 210-tisíc testov, čo je násobne viac ako vykonal ktorýkoľvek iný štát na svete. Denne ich zvládnu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie