Denník N

Môj otec bude mať 80 rokov a ja ho nemôžem ani len objať, hovorí taliansky antropológ

Antropológ Damiano Gallinaro. Foto - archív D. G.
Antropológ Damiano Gallinaro. Foto – archív D. G.

„Bojíme sa podať niekomu ruku, objať a pobozkať svojich blízkych,“ opisuje aktuálnu situáciu v Taliansku antropológ Damiano Gallinaro, podľa ktorého sa dnes musíme naučiť novým formám blízkosti.

Taliansko už viac ako mesiac bojuje s koronavírusom, odvčera je celá krajina v karanténe. Ako by ste opísali dnešný život v krajine?

Výrazne sa zmenil. Zo začiatku sme sa snažili pokračovať v normálnom živote, no už čoskoro bolo jasné, že sme zrejme podcenili vírus, ktorý je neznámy, je ťažké ho izolovať a skúmať. Podľa nariadenia úradov bolo Taliansko rozdelené na dve časti, malo to tak zostať minimálne do 3. apríla. Takzvaná „červená zóna“ zahŕňala Lombardsko a jedenásť ďalších provincií, zvyšok krajiny, čiže centrálna a južná časť, tvorili „žltú zónu“. Predtým sa nedalo cestovať len z „červenej zóny“ a do nej, no odvčera je „červenou zónou“ už celá krajina, nikto nesmie opustiť svoje mesto.

Ako to ľudia prijali?

Potrebujeme ešte čas na to, aby sme sa s tým vyrovnali a pochopili, v akej situácii sme sa zrazu ocitli.

Všetky kiná, divadlá, galérie a kultúrne centrá sú zatvorené. Sme prakticky vo vojnovom stave, čo môže viesť k vážnym sociálnym problémom. Pred pár dňami sme mali prvé vzbury vo väzniciach.

Snažíme sa ísť dopredu s istou dávkou optimizmu a humoru, no v danej chvíli je to už naozaj veľmi ťažké. Uvedomujeme si však, že drastické opatrenia sú nevyhnutné a zrejme by ich mala zaviesť každá krajina Európy, ak chceme zastaviť šírenie vírusu.

Vy žijete v Ríme, kde ešte nie je tak veľa prípadov nákazy koronavírusom ako v severných častiach krajiny. Aká je aktuálna situácia tam?

Do 8. marca sme naozaj žili takmer normálnym životom, samozrejme, až na niektoré preventívne opatrenia, ktoré sa zaviedli už dávnejšie. No inak sa ešte dalo chodiť do kín, divadiel, reštaurácií a kaviarní. Od 8. marca však aj Rím zrušil takmer všetky kultúrne akcie, čo sa odrazilo aj na všeobecnej nálade.

Situácia sa neustále mení, sú problémy s mestskou dopravou a hlavne chýba koordinácia zo strany úradov, ľudia nemajú dostatok informácií, čo vedie k nárastu neistoty a strachu.

Čo by sme dnes uvideli, keby sme prišli do reštaurácie alebo kaviarne v Taliansku?

Reštaurácie a kaviarne môžu byť otvorené od 10.00 do 18.00, aj to len tie, kde je možné dodržiavať zásady bezpečnosti: medzi návštevníkmi musí byť vzdialenosť aspoň jeden meter a podnik musí rešpektovať prísne hygienické opatrenia. Diskotéky a krčmy by mali byť zatvorené, no v skutočnosti to mnohí majitelia porušujú. Vláda zvažuje zriadenie špeciálnych pracovných skupín, ktoré to budú kontrolovať. No kým do 8. marca sme sa často stretávali s tým, že niektoré podniky tieto úradné nariadenia nerešpektovali, po tomto termíne si už viac uvedomujú vážnosť situácie. Najťažšie je však presvedčiť mladých ľudí, aby dodržiavali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Rodina a vzťahy, Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie