Denník N

Všetko podstatné o koronavíruse na jednom mieste (výber článkov)

Ako sa nový koronavírus šíri, ako sa chrániť, ako si správne umývať ruky, aké sú najväčšie mýty o koronavíruse, ako na Slovensku zvládame nápor pacientov, hrozí nám taliansky scenár a ako sa zachovať, ak máte podozrenie na ochorenie COVID-19? Prinášame sumár najdôležitejších článkov, ktoré vás oboznámia s koronavírusom a ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje.

 

Nový model nákazy: Až 170-tisíc nakazených na vrchole, kríza možno do 2021

Štátni analytici zmiernili odhady nakazených, vrchol epidémie očakávajú v polovici júla. Ak štát rozšíri kapacity nemocníc, vedeli by sme podľa analytikov situáciu zvládnuť.

 

Odborník na imunitu radí, aké vitamíny sú teraz najdôležitejšie a koľko ich užívať

Imunológ Jaroslav Svoboda býva pre svoj diagnostický prístup označovaný za českého Dr. Housa. Vo veľkom rozhovore radí, čo robiť, aby sme si zvýšili imunitu, a ktoré vitamíny a v akom množstve je dobré v čase pandémie užívať.

 

Psychiater radí, ako tráviť čas v karanténe

Karanténa nie je predĺžený víkend, nemáme oddychovať, ale aktívne žiť, tvrdí psychiater Michal Patarák. V rozhovore radí, ako tráviť čas v karanténe, ako môže pôsobiť na psychické zdravie aj kedy je už strach z koronavírusu prehnaný.

 

14 otázok a odpovedí o domácich rúškach

Sú rúška lepšie z tričiek, utierok alebo vreciek do vysávača? Ako ich správne vyprať? Ako dlho ich môžem nosiť na tvári? Odpovedáme na 14 otázok o podomácky vytvorených rúškach.

 

Odborníci odpovedajú na vaše otázky o športovaní v čase koronavírusu

Na akej teplote treba prať oblečenie a stačí pri behu rúško alebo kukla? Znižuje riziko dýchanie výhradne nosom? Môže bežecký pás plnohodnotne nahradiť behanie vonku? Na otázky o športovaní v období poznačenom pandémiou odpovedajú epidemiologička Alexandra Bražinová a športový diagnostik Peter Lopata.

 

Prvý odhad, koľko ľudí sa môže nakaziť

Podľa odhadu štátnych analytikov by sa podiel nakazených na Slovensku v nasledujúcich mesiacoch mohol hýbať „hlboko pod hranicou 40 percent“ celej populácie.  Analýza podľa premiéra Petra Pellegriniho ukazuje, že výrazný nárast príde na 60. deň od prvého nakazeného, čo je na prelome apríla a mája. Takto výrazne by mali čísla rásť 15 až 20 dní, na 80. deň by mal počet začať klesať – teda niekedy v druhej polovici mája.

 

Investície v čase koronavírusu

Piati odborníci vysvetľujú, ako môže šírenie koronavírusu ovplyvniť ceny bytov, či môžu klesnúť a aký to môže mať vplyv na úroky na hypotéky.

 

Odpovede na kľúčové otázky

Koľkí sa nakazia? Čo robiť, aby sme sa nenakazili? Koľkí zomrú? Dá sa veriť zverejňovaným číslam? Kedy bude liek? Kedy sa to celé skončí a život sa vráti k normálu?

 

Koronavírus šíria hlavne ľudia bez symptómov

Ďalšia štúdia naznačuje, že ľudia vylučujú maximum vírusov v prvých dňoch od nákazy, čiže v období, keď sú ešte bez príznakov. Z uvedených dôvodov sa zdá, že izolácia chorých nepostačuje a treba aj ďalšie opatrenia, ako je obmedzenie sociálnych kontaktov.

 

Obmedzenie sociálnych kontaktov zachraňuje životy

Ukazuje to napríklad štúdia o opatreniach amerických miest počas španielskej chrípky v roku 1918. Ak mesto zvolilo laxný prístup a bary, športové podujatia či kiná zavreli neskoro, mali oveľa viac úmrtí ako tie mestá, ktoré konali okamžite po tom, čo sa objavil prvý prípad.

 

O nosení rúšok na verejnosti

Nosíte na verejnosti rúško proti koronavírusu? Denník N prináša sumár argumentov za a proti. Čo hovorí na nosenie rúšok Svetová zdravotnícka organizácia, americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), Úrad verejného zdravotníctva SR či Chemický ústav SAV?

 

Sedemnásť otázok a odpovedí o koronavíruse

Máme sa báť? Ako sa koronavírus prenáša, aký dlhý je inkubačný čas a možno sa nakaziť od človeka, ktorý nemá žiadne príznaky? A pomáhajú rúška na tvár? Odpoveď je, že proti nákaze nie. Proti jej roznášaniu, ak ste už chorí, do určitej miery áno (zadrží kvapôčky), ale spoľahlivé nie sú. Za ochranu proti vírusu sa dajú považovať respirátory triedy FFP3. Musíte ich však vedieť používať a musíte rešpektovať všetky pokyny výrobcu.

 

Čo vieme o chorobe? Koľko ľudí končí na JIS-ke? Aké sú najčastejšie symptómy?

Aká je úmrtnosť ľudí v strednom veku? Ako sa vyvíja počet nových prípadov v Číne, Južnej Kórei či Taliansku? Dvanásť grafov ukazuje informácie o tejto novej chorobe. Vychádzajú zo štúdií z Číny či informácií z Talianska a Južnej Kórey, ktoré sú najviac zasiahnutými štátmi.

 

Fakty a mýty o koronavíruse

Nové zistenia ukazujú, že ochorenie nemusí s teplejším obdobím zmiznúť, nakaziť sa môžu aj deti, COVID-19 nie je len „bežná“ chrípka a cesnak ani soľný roztok vás pred chorobou neochránia.

 

Čím sa koronavírus líši od chrípky?

Koronavírus je nákazlivejší a má aj dlhší inkubačný čas, počas ktorého môže nakazený človek vírus šíriť. Koronavírus sa šíri oveľa ľahšie ako chrípka – človek s týmto vírusom nakazí priemerne 2,2 človeka, zatiaľ čo chorý na chrípku nakazí v priemere 1,3 človeka. Koronavírus má aj vyššiu smrtnosť ako chrípka. Kým na chrípku umiera v priemere zhruba 0,1 percenta nakazených, pri koronavíruse sa toto číslo pohybuje okolo dvoch percent.

 

Koľko ľudí na Slovensku môže byť v rizikovej kategórii?

Ochorenie COVID-19 má najťažší a potenciálne rizikový priebeh najmä pri starších ľuďoch a pacientoch s diabetickým, pľúcnym, onkologickým či srdcovo-cievnym ochorením. Údaje sú za rok 2018 a pochádzajú z Národného centra zdravotníckych informácií a zo štatistického úradu.

 

Ako si umývať ruky?

Umývanie rúk je jeden z najlacnejších a najúčinnejších spôsobov, ako predchádzať šíreniu COVID-19. Ako si ruky umývať správne? Umývanie by malo trvať 40 sekúnd až minútu. Pri čistení nevynechajte žiadnu časť dlane, chrbty rúk, priestor medzi prstami ani pod nechtami. Ruky je vhodné umývať bez prsteňov či hodiniek. Kedy si umývať ruky a aké ďalšie preventívne opatrenia zvoliť, aby sa znížilo riziko nákazy.

 

Buďte disciplinovaní

Lekár a vedec Vladimír Krčméry hovorí, že aj Slovensku hrozí „taliansky scenár“, najmä vinou nedisciplinovaných spoluobčanov. „Keď sa rozprávate s nakazenými, až neskôr zistíte, koľkí z nich boli v Taliansku po 21. februári, keď sa už vedelo, že na severe krajiny je epidémia, no nechali sa zlákať lacnými letenkami a autobusmi. Ľudia sa vrátia z dovolenky, no nepovedia o tom. Sú to nášľapné míny. Boja sa, že ich vyhodia z práce alebo budú mať problémy.“ Chváli aj zdravotníkov, ktorých označuje za „neviditeľných hrdinov“. „Máloktorá skupina populácie si momentálne zasluhuje také uznanie ako oni,“ hovorí.

 

Vyhnite sa zdravotníckym zariadeniam

Rozhovor s lekárkou tesne po tom, čo sa potvrdil prvý prípad koronavírusu na Slovensku. Lekárka opisuje, čo očakáva, že spraví ministerstvo zdravotníctva: „Podľa mňa bude neustále v médiách opakovať, že kto nemusí, nech zbytočne k lekárovi nejde. Nech nechodí len po predpis liekov, s nádchou alebo len tak, pre istotu. V čakárňach máme bežne 40 percent ľudí, ktorí nemuseli prísť. Každá neodôvodnená návšteva je pritom veľkým rizikom. Očakávame, že ministerstvo jasne povie: Vyhýbajte sa zdravotníckym zariadeniam, a ak to je len trochu možné, ostaňte doma.“ Ak majú ľudia podozrenie na ochorenie, nech nikam nejdú, nech telefonujú na linky alebo sa informujú elektronicky.

 

Južná Kórea dáva nádej

Dlho bola druhým najviac zasiahnutým štátom na svete a teraz hlási pokles nových prípadov. Je to zrejme najmä tým, že vo veľkom testuje ľudí, ktorí môžu byť nakazení. Celkovo vykonali vyše 200-tisíc testov, násobne viac ako akákoľvek iná krajina okrem Číny. Nie je to však to jediné, čím sa od tejto vyspelej ázijskej krajiny môže inšpirovať Slovensko.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie