Denník N

Vyhnite sa posilňovni, behajte osamote. Odborníci radia, ako športovať v období koronavírusu

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky reagoval na šírenie koronavírusu zákazom organizovania verejných podujatí, ktorý predbežne platí na dva týždne. Dotýka sa to profesionálnych i amatérskych športovcov, ktorí pôsobia v organizovaných tímoch a hrávajú zápasy.

V najbližších dvoch týždňoch sa neodohrajú zápasy najvyššej futbalovej súťaže, hokejová liga sezónu úplne zrušila a organizátori zrušili aj chodeckú Dudinskú päťdesiatku.

Ako by sa však v období koronavírusu mali správať rekreační športovci? Epidemiologička Zuzana Krištúfková a športový lekár Pavel Malovič sa zhodujú, že by sa vyhli pobytu na plavárni a v posilňovni.

„Plaváreň je riziková najmä z dôvodu vlhkosti, pretože vírus sa ľahšie šíri vo vlhkom prostredí a dlhšie v ňom prežíva. V posilňovni sa nedá vyhnúť úzkemu kontaktu ľudí, ktorému by sme sa mali snažiť čo najviac predchádzať,“ hovorí Krištúfková.

„Prioritou je, že netreba chodiť na miesta, kde sa zdržiava veľa ľudí, čo je s určitosťou posilňovňa a zrejme aj plaváreň. Ak sa zdržiavate v blízkosti iného človeka vo vzdialenosti menej než jeden a pol metra dlhšie než pätnásť minút, vystavujete sa riziku nákazy. Jej nositeľom môže byť aj človek, ktorý nemá žiadne príznaky,“ tvrdí Malovič.

„Plaváreň ešte zvyšuje riziko tým, že vírus sa vám môže dostať do tela aj cez sliznicu oka,“ dopĺňa uznávaný športový lekár.

Beh s rúškom nemá zmysel

Kým viaceré plavárne v správe žúp a miest sú pre koronavírus zatvorené, súkromné posilňovne zatiaľ zostávajú otvorené a skôr pristupujú k 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Radíme športovcom

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie