Denník N

Neznáša rozcvičku a dodržiavanie taktiky. Slovinec Iličić dal štyri góly Valencii

Iličič strelil vo Valencii štyri góly. Foto - tasr/ap
Iličič strelil vo Valencii štyri góly. Foto – tasr/ap

Andraž Šporar už v lete hovoril, že Josip Iličić je lepší hráč ako Marek Hamšík.

Hoci v Taliansku patrí už dlho k najinteligentnejším futbalistom, futbalový svet si Josipa Iličića začal poriadne všímať až v posledných mesiacoch.

V utorok štyrmi gólmi do siete Valencie pri víťazstve 4:3 zabezpečil historický postup Atalanty Bergamo do štvrťfinále Ligy majstrov. Ukázal, prečo ho oprávnene opisujú ako jedného z „najviac podceňovaných“ hráčov na svete.

Iličić dal v tejto sezóne už 21 gólov v 29 dueloch, čo je na hráča na poste ofenzívneho záložníka alebo podhrotu fantastická štatistika. Americký novinár Ryan O’Hanlon v ňom vidí „Messiho v Ronaldovom tele“.

Nejde až o také veľké zveličenie, lebo v Iličićovom hernom štýle sa takmer dokonale prelína silový prvok vyplývajúci z jeho mohutnej postavy a 190-centimetrovej výšky s jedinečnou technikou a hernou fantáziou. Noviny La Gazzetta dello Sport ho opísali ako „balerínu s postavou boxera“.

Lepší ako Hamšík?

O Slovincovi momentálne môžeme pokojne rozprávať ako o jednom z najlepších hráčov na kontinente a dokazujú to aj štatistiky.

Nielen, že vo Valencii prekonal Zlatana Ibrahimovića ako najstarší strelec hetriku v zápase Ligy majstrov vonku (vo veku 32 rokov a 41 dní), ale od začiatku januára už skóroval celkovo 14-krát.

Počas uplynulej dekády dal v talianskej Serii A 79 gólov (celkovo ako deviaty v poradí).

Podľa analytika portálu Statsbomb Flavia Fusiho mal dokonca Iličić v minulej sezóne také štatistiky, že „sa s ním reálne mohol porovnávať iba Lionel Messi a Neymar“.

V takomto trende pokračoval aj na jeseň: napríklad v analyzovaných zápasoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie