Denník N

Má zmysel vydávať knižku o kritickom myslení pre deti už od 10 rokov?

Ilustrátor Ján Kurinec: „Naša knižka o kritickom myslení nepohladká srdiečko, ani sa v nej nedejú zázraky. Ale je zábavná a naučí deti rozmýšľať.“

Hrdinom knižky je chlapec Peťo, ktorý sa jedného dňa dozvie neskutočné veci. Dozvie sa napríklad, že na dne Tichého oceána našli plutvu morskej panny. A ešte to, že ak si človek potrie tvár citrónovou šťavou, stane sa pred kamerou neviditeľným. A ešte, že Zem je plochá a vyzerá ako palacinka. A ešte, že čarovné kamene mu vyliečia zubný kaz. Ufff… Ale dozvie sa aj obyčajnejšie veci – že tenisky, ktoré predávajú na námestí sú oveľa lepšie než tie, ktoré predávajú vedľa v uličke. Fakt! A že mobil, ktorý predávajú na začiatku pešej zóny je lepší než ten, ktorý predávajú na konci. A dozvie sa to z telky, z rádia, z internetu, z knihy, ktorú mu darovala spolužiačka…

Naša kniha je nakreslená, napísaná, pripravená do tlače – no potrebujeme financie na jej uvedenie do života. A na to využívame práve StartLab, kde je toho o knihe popísaného viac a kde nás môžete podporiť. Ak bude kampaň úspešná, knižka uzrie svetlo sveta do 2 mesiacov. To, ako knižka vyzerá, si môže pozrieť aj na našej FB stránke.

Po prvé…

Zamerali sme sa na pramene, z ktorých decká (ale aj my, tzv. dospelí) v súčasnosti prijímajú najviac informácií – internet a telka. S nárastom informácií rastie aj nárast dezinformácií – či už úmyselných alebo neúmyselných – a teda rastie aj naša zodpovednosť naučiť deti pracovať s týmito informáciami, aby sa nestali ľahkými obeťami iracionálnych a pseudovedeckých výmyslov. Nie – výmysly nie sú neškodné. Kvôli výmyslom robia ľudia horšie rozhodnutia, často s fatálnymi následkami pre seba samých, či pre svoje deti, ktoré sa ešte nevedia rozhodovať samé za seba. No a pseudoveda a povery poskytujú ľuďom ľahké odpovede, sú ľahkou cestou a sú vždy poruke.

Po druhé…

Kniha je pre deti od 10 rokov (ale vychutnajú si ju aj dospeláci) – čiže cieľovou skupinou sú žiaci druhého stupňa.

Po tretie…

Knižka sa z ničoho nevysmieva, nehodnotí, ani neponižuje žiaden názor. A čo je najdôležitejšie(!) – autori neprezentujú vlastné názory na to, či je niečo pravdou alebo nie je. Kniha ani “nerozdáva rozumy” a nehovorí čitateľom, čomu by mali veriť a čomu nie. Chce dať mladým ľuďom NÁVOD NA ROZMÝŠĽANIE, návod na to, ako si overiť informácie, ku ktorým sa dostávame – a to spôsobom, ktorý sa v dnešnej dobe prezentuje ako vedecké myslenie, kritické rozmýšľanie.

Celý text je vlastne jedným dlhým (a dúfame, že aj zábavným) rozhovorom, kde čitateľa zastupuje chlapec Peťo. V texte sa píše aj o postupoch, ako si kontrolovať knihy, ktoré práve čítame (áno, áno – aj túto našu), články na internete, správy v telke. Pretože často uveríme iným ľuďom iba preto, že sú nám sympatickí, zábavní, žoviálni a hovoria inými slovami to, čo si myslíme aj my. Dávajú nám za pravdu a nám sa to páči (veď predsa potvrdzujú to, čo si myslíme aj my!!!) – a pritom sa môžeme mýliť my aj oni.

Po štvrté…

Autormi knihy sú Marek Jurkovič, ktorý sa téme nezmyslov, hoaxov, pseudovede venoval na Ústave experimentálnej psychológie SAV. Ilustrácie a vôbec celý vizuál pripravil Ján Kurinec, ilustrátor a knižný grafik, ktorý knihu pripravil tak, aby bola popri čítaní aj výtvarným zážitkom.

Po piate…

A ozaj, skoro by sme zabudli – na konci knihy je rozprávka! Len nevieme, či sa Peťovi bude páčiť – jednak v nej nie sú žiadne čárymáry; to, či sa niekto mýli, vôbec nezáleží na tom, či má dobré srdiečko; veci, ktoré vidíme na vlastné oči vôbec nemusia byť pravdivé, no a ľudia z príbehu sú skutoční, nie vymyslení.

Ak veríte, že vydanie našej knižky má zmysel, budeme radi, keď nás podporíte, ďakujeme!

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie