Denník N

Matej Tóth zostal pre koronavírus dobrovoľne v izolácii: Každý musí trochu ubrať zo svojho pohodlia

Matej Tóth. Foto N – Tomáš Benedikovič
Matej Tóth. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po návrate zo sústredenia na Tenerife zostal Matej Tóth preventívne v domácej izolácii.

„Nám športovcom to vyšlo hrozne, pretože máme olympijskú sezónu a potrebujeme plniť limity. Byť však egoistom a pýtať sa, prečo by sme nemohli pretekať, nie je správne,“ hovorí chodec Matej Tóth.

Aktualizované 13. marca o 12.27: Matej Tóth sa rozhodol za súčasnej situácie nikam necestovať. „Vzhľadom na aktuálne dianie v Európe momentálne ruším svoju účasť na všetkých pretekoch až dovtedy, kým sa situácia nezlepší a neupokojí. Za okolností, aké sa vyskytli, vôbec neuvažujem cestovať do zahraničia, podstúpiť riziko nákazy a ohroziť nielen seba, ale najmä svojich blízkych,“ povedal pre web Slovenského atletického zväzu.

O olympijský limit ste sa plánovali pokúsiť 21. marca na Dudinskej päťdesiatke, ktorú však zrušili pre koronavírus. Viete už, kde budete mať náhradnú možnosť a či vôbec?

Máme dve alternatívy. Prvou sú majstrovstvá Francúzska, ktoré by sa mali konať 22. marca. Ak sa uskutočnia, s účasťou by nemal byť problém. Druhou alternatívou je zorganizovať v sobotu 21. marca spoločné preteky v spolupráci slovenského a českého atletického zväzu, ktoré by sa konali v Česku, keďže tam je stále možnosť organizovať podujatia s menej než stovkou divákov. Aby platili limity, podmienkou by bola certifikovaná trať a rozhodcovia, na čo by sme si dali pozor. Z hľadiska logistiky by to bolo výhodnejšie než Francúzsko, navyše tam môžu preteky kedykoľvek zrušiť. Pre mňa je dôležité, že obe alternatívy prichádzajú do úvahy v podobnom termíne ako Dudince, takže môžem pokračovať v príprave podľa plánu. Pevne verím, že aspoň jedna z možností vyjde.

K štartu v Dudinciach ste smerovali celú prípravu. Aký dlhý čas si dokážete udržať súčasnú formu?

Mám za sebou veľmi kvalitnú prípravu v Juhoafrickej republike a na Tenerife, cítim sa výborne. Takúto výbornú formu som schopný držať najviac o týždeň dlhšie. Stanovený limit (3 h 50 min, pozn. red.) si však u mňa nevyžaduje úplne stopercentnú formu a dostatočnú formu by som si vedel udržať aj o dva, tri týždne dlhšie oproti plánu. Ak by sme sa už rozprávali o máji, operatívne by sme zaradili voľnejší týždeň, aby forma poklesla, a potom by sme sa ju v apríli snažili znovu naladiť. Smerom k olympiáde by to už však nebola veľmi dobrá možnosť, aj keď nevieme, či olympiáda bude v pôvodnom termíne a či vôbec bude.

Ako táto neistota vplýva na vašu psychiku? Máte napríklad pre nervozitu na tréningu vyššiu tepovú frekvenciu?

Trvalo to pár hodín, možno pol dňa, keď to zasiahlo aj moju psychiku. Prejavilo sa to hlavne na cvičení s fyzioterapeutom. Stres spôsobil, že som sa poriadne ani nevedel nadýchnuť, bol som stiahnutý. Aj tréning som začínal s nechuťou a nekoncentrovaný. Ale počas tréningu sa to nejako zlomilo, povedal som si, že kým je šanca pretekať, tak musím pokračovať v plánovanej práci a byť pripravený. Odvtedy to neriešim a cítim sa dobre.

Vo februári ste absolvovali sústredenie na Tenerife. Španielsko je v Európe druhou najviac zasiahnutou krajinou. Vnímali ste medzi miestnymi paniku?

Tenerife sa nachádza ďaleko od španielskej pevniny, ale zhodou okolností bolo prvým španielskym územím s pozitívnymi prípadmi. Do pevninského Španielska sa koronavírus dostal neskôr inou cestou. Prípady na Tenerife sa objavili práve v čase, keď sme tam trénovali, a priniesli ich piati Taliani. Na ostrove urobili veľmi nepopulárne a náročné opatrenie – hneď po prvom prípade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Matej Tóth

    Rozhovory

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie