Denník N

Čítanie v Threeme o zadržaných sudcoch, ktorí rozhodujú veľké kauzy: Prútik, Mirka, Katka, Hrachová a Plešák

Jankovská opúšťa pracovisko NAKA v Nitre. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jankovská opúšťa pracovisko NAKA v Nitre. Foto N – Tomáš Benedikovič

Počas akcie Búrka zadržala polícia trinástich sudcov a jednu bývalú sudkyňu. Obvinení sú z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Prečítajte si texty, ktoré sme o nich v priebehu posledného roku zverejnili.

Monika Jankovská sa po zverejnení svojej konverzácie s Kočnerom v aplikácii Threema už verejnej prezývky „opička“ bude zbavovať ťažko. Tak sa o nej mafián vyjadril, keď po páde vlády Roberta Fica počítal s tým, že doterajšia štátna tajomníčka za Smer bude riadiť ministerstvo spravodlivosti. Vymenili si tisícky správ, z ktorých je zrejmé, že ovplyvňovali viaceré kauzy na súde a nielen Kočnerove zmenky.

Keď v apríli 2018 Zuzana Maruniaková priklepla Marianovi Kočnerovi osemmiliónovú zmenku, ktorú by musela v konečnom dôsledku namiesto Pavla Ruska zaplatiť televízia Markíza, vyvolalo to mnoho otázok. Najmä tú, prečo ani len nenechala preskúmať pravosť podpisu exriaditeľa televízie Ruska na zmenke. Keď sa vlani prevalili správy z Kočnerovej Threemy, bolo jasné, prečo Maruniaková, bývalá Jankovskej podriadená na ministerstve, rozhodla v prospech Kočnera. Z týchto správ je zrejmé, že pracovala na pokyn Moniky Jankovskej a tá sa na tom dohodla s Kočnerom.

Keďže Maruniaková bola podľa Jankovskej „jedna absolútna hlupaňa“, potrebovala pomoc. Jankovská ju zohnala u sudkyne Okresného súdu Bratislava I Denisy Cvikovej, svojej priateľky, s ktorou sa poznajú od vysokej školy. Keď Jankovská nastúpila na miesto štátnej tajomníčky, z Cvikovej sa stala šéfka sekcie právnych služieb na ministerstve. Ako úradníčka aj uspela vo výberovom konaní na súde. Rovnako úspešná bola aj Maruniaková.

Polícia zadržala aj sudcu Dušana Srogončíka, ktorý dlhé roky šéfoval okresnému súdu v bratislavskej Petržalke. Na ňom sa rozhodovalo o štyroch Kočnerových zmenkách. Sudca Michal Sobolovský upozornil, že pri prerozdeľovaní spisov práve v týchto kauzách mohlo dôjsť k manipulácii. Naznačil, že nemusela byť náhoda, ak jednu zo zmeniek dostala sudkyňa Maruniaková.

Aj sudkyňa Jarmila Urbancová sa objavila v správach Kočnera, keď si písal s jemu blízkym sudcom Sklenkom. „Jarinke pomôžem, čo budem vedieť,“ napísal Kočner. Prísľub sa týkal plánovanej voľby podpredsedu Najvyššieho súdu v máji 2018. Jarmila Urbancová vo voľbe súdnej rady potom aj uspela. V Threeme o nej možno čítať aj ako o „prútiku“.

„Hrachová“ či „sestra“. To boli v Threeme prezývky sudkyne Andrey Haitovej, ktoré používala jej sestra Monika Jankovská. Haitová mala byť spojkou pri rozhodovaní na Krajskom súde v Bratislave, ktorému šéfoval Ľuboš Sádovský. Ten bol zase „plešák“.

Sudca David Lindtner si písal s Marianom Kočnerom a aj sa s ním stretával. Je to jeden z mála sudcov, ktorý tento kontakt nezamlčal a priznal sa k nemu. Vzdal sa funkcie predsedu súdu a následne požiadal aj o prerušenie výkonu funkcie. Sudcom teda ostal, ale funkciu dočasne nevykonáva. Expresne rýchlo sa potom stal advokátom. A tak máme sudcu, ktorý môže mať doma zavesené dva taláre – sudcovský aj advokátsky, hoci ten prvý teraz nepoužíva.

Vďaka kontaktu so sudcom Vladimírom Sklenkom, ktorý teraz údajne spolupracuje s políciou, sa Kočnerovi podarilo získavať dôležité informácie z Okresného súdu Bratislava I. Zaujímalo ho najmä dianie v obchodnej agende. Keďže Sklenka bol podpredsedom súdu, mohol upravovať rozvrh práce a ovplyvniť aj to, kto bude rozhodovať o konkurzoch. Jeho plán bol, že ich bude rozhodovať len on a Katka, teda Katarína Bartalská. Túto agendu pôvodne riešila aj sudkyňa Angela Balázsová, ktorá zase v minulosti posudzovala s Kočnerom spätú kauzu Gamatex.

Bartalská bola Katka. „Mirka“ z Threemy je zase Miriam Repáková, ktorá bola pôvodne na Okresnom súde Bratislava III, kde kontroverzne rozhodla kauzu železníc a cyperskej schránky. Potom prešla na staromestský súd, kde rozhodovala v kauze Technopol. Inštrukcie dostávala priamo od Kočnera. Repáková sa medzičasom funkcie sudkyne vzdala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kočnerova Threema

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie