Denník N

Pellegrini: Na Slovensku sú ďalší traja nakazení, vláda zváži zatvorenie všetkých škôl (+ mapa)

Foto - TASR
Foto – TASR

Na Slovensku urobili zatiaľ 624 testov na koronavírus, pozitívnych prípadov bolo v stredu krátko po poludní desať.

Na Slovensku sú ďalšie tri pozitívne prípady koronavírusu. Infikovali sa od nakazenej rodiny, ktorá je v karanténe v Kittsee. Traja noví nakazení sú na Slovensku a ochorenie u nich zistili, už keď boli v karanténe, povedal premiér Pellegrini. Takže sa veľmi nepohybovali na verejnosti.

Nakazené boli dve ženy a jeden muž. Celkovo je tak na Slovensku desať pacientov, u ktorých bol potvrdený koronavírus.

Pellegrini očakáva, že počet nakazených môže narastať. Vláda od 16.00 pokračuje v rokovaní, kde rozhodne, či vyhlási mimoriadnu situáciu. Občania by to nemali pocítiť, ide podľa Pellegriniho o opatrenie, aby mohli vynútiť nákup od niektorých firiem. Tie dnes podľa neho tvrdia, že ak sa vláda nedohodne do hodiny, materiál alebo prístroje predajú inam. Ide podľa neho konkrétne o pľúcnu ventiláciu. Ak by mimoriadnu situáciu vyhlásili, firmy by ju museli predať štátu.

Do 500 vojakov bude pomáhať pri kontrolách na hraniciach. Vo štvrtok bude zasadať krízový štáb, ktorý bude rozhodovať aj o tom, či sa plošne zatvoria školy.

Karanténa sa podľa Pellegriniho môže rozšíriť na všetkých ľudí, ktorí prídu zo zahraničia Priznáva však, že sa nedá kontrolovať, či ľudia povinnú 14-dňovú karanténu dodržiavajú. Štát na to podľa neho má možnosti, ale to by sa musela krajina stať policajným štátom.

Mapa potvrdených prípadov koronavírusu

Kúpime rýchlotesty

Premiér hovorí, že začíname nakupovať rýchlotesty na koronavírus. V Česku ich už kupujú 100-tisíc. Vďaka tomuto typu testov by zdravotníci vedeli vyhodnotiť vzorku do pol hodiny.

Pellegrini pred rokovaním vlády povedal, že budeme tieto testy nakupovať aj my, dnes vydá pokyn na nákup, navýšia peniaze a poveria organizácie, aby začali nakupovať.

Kedy by mohli byť rýchlotesty na Slovensku? „Neviem,“ hovorí premiér a minister zdravotníctva Pellegrini.

Možno zavrú všetky školy

Na štvrtkovom krízovom štábe sa bude rozhodovať, či sa zatvoria všetky školy na 14 dní. Premiér vysvetľoval, že hoci by to malo vážne dosahy na fungovanie spoločnosti, výrazne by sa znížila možnosť šírenia nákazy.

„Ak stiahneme milión ľudí z obehu, znížime riziko,“ povedal premiér. „Ľudia sú nepoučiteľní, neuvedomujú si, že jedinou ochranou je nechodiť medzi ľudí.“

Vláda rozhodla aj o vyčlenení vojakov, ktorí by spolu s mestskou políciou upozorňovali občanov, aby sa zdržiavali doma, aby sa chránili. Majú pomáhať aj s informačnou kampaňou a kontrolou na hraniciach. Ide o do 500 vojakov. Dobrovoľníci, ktorí pomáhajú s infokampaňou alebo ktorí merajú teplotu na letiskách už podľa neho nevládzu.

Štát tiež plánuje nakúpiť viac respirátorov, ktoré potrebujú zdravotníci. Zvažujú tiež nákup umelých ventilácií. Ak by nastal stav ako v Taliansku, že každý desiaty pacient musí ísť na umelú ventiláciu, nemali by sme ich dosť.

„Nie je to problém nepripravenosti slovenského zdravotníctva,“ hovorí premiér s tým, že na toto nie je pripravený žiadny štát. Je podľa neho možné, že nemocnice budú odkladať aj plánované operácie, ak to bude situácia vyžadovať.

Začínajú testovať doma

Na Slovensku v posledných dňoch pribúdajú ľudia, ktorí sa sťažujú, že ich netestovali – aj keď sa vrátili zo zahraničia – keďže nemajú teplotu nad 38 stupňov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie