Denník N

Viac ako Stalin, starší než Brežnev. Píše sa rok 2036 a stále vládne 83-ročný Putin, zastaviť ho môže len čierna labuť

Ruské matriošky s podobizňami najdlhšie vládnucich lídrov. Foto - TASR/AP
Ruské matriošky s podobizňami najdlhšie vládnucich lídrov. Foto – TASR/AP

Od Putina k Putinovi: Kremeľ spustil cynický mechanizmus, ktorý šokoval aj tých najväčších znalcov ruských pomerov.

Vladimir Putin, ktorý je pri moci už vyše 20 rokov, bude môcť pokojne vládnuť do roku 2036. Vtedy bude mať 83 rokov, a ak sa nepoberie do politického dôchodku, v dĺžke vládnutia prekoná už aj Stalina (vládol 29 rokov).

Už teraz vládne dlhšie ako Brežnev, ktorý zomrel vo veku 75 rokov (vládol 18 rokov).

Ďalšie kandidatúry na prezidenta Putinovi umožnia nové zmeny v ruskej ústave, ktoré ešte musí potvrdiť najvyšší súd a ľudia v referende.

To sa však v ruských podmienkach bez demokratickej opozície a fungujúceho právneho štátu považuje za formalitu.

Putin pritom v minulosti viackrát vyhlásil, že nechce meniť ústavu vo svoj prospech, ako to býva v autokratických krajinách bežné. Protirečenie si však je jeho bežnou pracovnou metódou.

V minulosti Putin napríklad tvrdil, že Rusko nechce anektovať Krym, a popieral, že by jeho vojaci okupovali ukrajinský polostrov, čo nakoniec priznal. O ruských agentoch GRU, ktorí chceli zabiť Sergeja Skripaľa chemickou zbraňou novičok, zase vravel, že sú turisti.

Nové zmeny definitívne schválila ruská duma v stredu v treťom čítaní. Jednoznačná väščina (383) hlasovala za, zdržali sa len komunisti (43) a ani jeden poslanec nehlasoval proti.

O niekoľko hodín novú legislatívu schválila podľa očakávaní aj horná komora ruského parlamentu. Zo 164 prítomných hlasoval proti len jeden senátor a traja sa zdržali.

V deň výročia anexie Krymu 18. marca plánuje dodatky v ústave podpísať prezident Vladimir Putin.

A v deň narodenín Vladimira Lenina – 22. apríla – by ich mali požehnať Rusi v ľudovom hlasovaní.

Kým to, že Putin môže byť pri moci aj o 16 rokov, prekvapuje málokoho, spôsob, akým sa kvôli tomu mení ruská ústava, mnohých šokoval.

Supercynický mechanizmus

„Nie je prekvapením, že Putin chce ostať pri moci, ale spôsob, ako Kremeľ cynicky využíva ruskú ústavu, aby mohol ostať pri moci aj po vypršaní už štvrtého prezidentského obdobia, je šokujúci aj pre mňa,“ hovorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie