Denník N

Talianska karanténa testuje hranice demokracie

Medzi najviac postihnutými sektormi v Európe bude taliansky cestovný ruch. Foto - TASR/AP
Medzi najviac postihnutými sektormi v Európe bude taliansky cestovný ruch. Foto – TASR/AP

Reštrikcie uvalené na milióny ľudí sú najdrakonickejšími opatreniami na Západe, no sú oveľa menej striktné ako v Číne.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Taliansko prijalo zdanlivo drakonické opatrenia, aby zastavilo šírenie ochorenia COVID-19, ktoré zatiaľ v krajine zabilo stovky ľudí a ďalšie stovky sú preň na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

V karanténe sa spočiatku ocitlo 17 miliónov ľudí – najviac v severnom regióne Lombardia, ale aj v štrnástich iných provinciách vrátane Benátska. Vláda taktiež zatvorila verejné priestory v týchto oblastiach ako posilňovne a plavárne a tvrdo obmedzila otvárací čas a prevádzku barov a reštaurácií. V celej krajine sú zatvorené divadlá, kiná a múzeá.

Tieto kroky, ktoré nasledujú po skoršom rozhodnutí zatvoriť školy v celej krajine, sú najtvrdšie na kontinente, čo len odráža rozsah šírenia choroby. Lenže aj napriek tomu sme stále neprijali také opatrenia, aké prijala v januári Čína, ktorá sa pokúsila zabrániť šíreniu choroby a z mesta Wu-chan a provincie Hubei. To je ukazovateľom hraníc toho, ako ďaleko môže zájsť demokratická vláda pri obmedzovaní slobôd svojich občanov v súvislosti so zdravotnou pohotovosťou. Preto tu vyvstáva otázka, aké efektívne tieto opatrenia budú.

Slabšie opatrenia, ako by sme mohli čakať

Talianska vláda vydala cez víkend dekrét, ktorý nariaďuje, aby ľudia žijúci v severnej časti krajiny zostali v tejto oblasti až do tretieho apríla. Tamojším občanom nariadila, aby sa zdržiavali doma, a von smú ísť len do práce alebo preto, aby naplnili svoje základné potreby. Obchody, ako aj úrady môžu ostať otvorené, ale musia zabezpečiť, aby sa v nich ľudia pohybovali v dostatočnej vzdialenosti od iných.

Hlavným dôvodom týchto opatrení je spomaliť a zadržať vírus, ktorý už zasiahol tisícky ľudí. Takéto množstvo vytvorilo vážny tlak na nemocnice a zvlášť na jednotky intenzívnej starostlivosti najmä v Lombardii, ktorá má jeden z najlepších systémov zdravotnej starostlivosti v krajine. V Taliansku panuje oprávnený strach, že veľkosť epidémie sa nebude dať zvládnuť a že sa začne šíriť smerom na juh, kde sú horšie vybavené nemocnice. Vláda dúfa, že sa jej podarí zopakovať čínsky úspech, keď sa Pekingu podarilo zastaviť šírenie choroby z Wu-chanu práve vďaka extrémne prísnym opatreniam, ku ktorým patria tvrdé dopravné obmedzenia a tiež obmedzenia pohybu v rámci mesta.

No talianske opatrenia sú menej obmedzujúce, než by mohol človek čakať. Rímska vláda necháva ľudí pohybovať sa po postihnutých oblastiach a dokonca ich opúšťať z dôvodov súvisiacich s prácou či zdravím. Rím hovorí, že bude pokutovať či dokonca zatýkať tých, čo porušia pravidlá. Lenže kontrolovať takúto veľkú oblasť je veľmi náročné. Jednotlivcom stačí písomné stanovisko, ktoré potvrdzuje, že cestujú za prácou, čo je systém, ktorý sa dá ľahko zneužiť.

Zaslúžme si dôveru

Tieto ťažkosti poukazujú na fundamentálny problém, ktorým je otázka, ako kontrolovať takú nebezpečnú epidémiu v demokratickej krajine, ktorá si váži základné slobody, ako je napríklad sloboda pohybu. Vláda chce taktiež ochrániť národné hospodárstvo, ktoré už dnes trpí v dôsledku strmého prepadu domáceho i zahraničného dopytu. Preto naďalej povoľuje cestovať za prácou a necháva ľudí pracovať tak ako doteraz.

Dekrét pôsobí dojmom, že je skôr nástrojom, ako presvedčiť ľudí, nech zostanú doma tak dlho, ako je to len možné, než výpočtom vynútiteľných obmedzení. To je veľmi odlišný prístup od tvrdého čínskeho scenára a pravdepodobne pôjde aj o potenciálne menej efektívny krok.

S tým, ako choroba naplno zasiahne aj iné západné krajiny vrátane USA, Nemecka, Francúzska či Spojeného kráľovstva, budú aj tieto štáty stáť pred tou istou dilemou ako Taliansko. Nech už budú tamojšie vlády akokoľvek presvedčivé, aj ony budú potrebovať zásadnú spoluprácu svojich vlastných občanov, aby vírus spomalili a napokon sa vrátili k normálnemu životu. Demokracie veria svojim občanom. Teraz je na nás, aby sme si túto dôveru zaslúžili.

© Bloomberg

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie