Denník N

Prezidentka podpíše trinásty dôchodok, zákon však posiela na Ústavný súd

Foto - TASR
Foto – TASR

Zatiaľ nie je jasné, čo s dôchodkami vo výške 460 eur urobí nová vláda.

Prezidentka Zuzana Čaputová podpíše zavedenie trinásteho dôchodku, ktorý schválili tesne pred voľbami poslanci Smeru, SNS, Kotlebovej ĽSNS a Sme rodina. Pokiaľ by toto opatrenie chcela nová vládna garnitúra zrušiť, musela by to odhlasovať v parlamente.

Zuzana Čaputová sa zároveň obráti na Ústavný súd s otázkou, či poslanci dôchodky schválili v súlade s inými zákonmi, keď ich prijali v skrátenom legislatívnom konaní.

„V 27-ročnej histórii Slovenskej republiky sa nestalo, aby vláda predložila do Národnej rady návrh zákona takého zásadného významu tak krátko pred koncom funkčného obdobia parlamentu a tak krátko pred koncom predvolebnej kampane,“ povedala.

Zákon napokon prezidentka nevetovala. „Najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov by sa nemali stať rukojemníkmi tejto situácie,“ povedala s tým, že samotné právo zaviesť takéto opatrenia vládou nespochybňuje.

O ďalšom osude zákona podľa Čaputovej môžu rozhodnúť poslanci a rozhodnutie Ústavného súdu zároveň zavedie precedens, podľa ktorého by sa mali riadiť budúce pokusy využívať inštitút skráteného legislatívneho konania.

Odchádzajúci premiér Peter Pellegrini (Smer) prijal rozhodnutie prezidentky s uspokojením a povedal, že zákon bol podľa neho schválený legitímne. Premiér ocenil, že sa prezidentka „nedala vtiahnuť do politických a predvolebných aktivít“. Priznal tiež, že si jej rozhodnutím nebol istý. „Do posledného momentu som mal obavy, či pani prezidentka nerozhodne inak.“

Skrátené legislatívne konanie

Skrátené legislatívne konanie, ktoré sa použilo pri zákone o dôchodkoch, sa má využívať len v mimoriadnych situáciách. Rokovací poriadok parlamentu určuje, že je k nemu možné pristúpiť „za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody“.

Predseda Smeru Robert Fico opakovane tvrdil, že práve takéto okolnosti nastali.

Na trinásty dôchodok majú mať nárok všetci

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie