Denník N

Veľké ciele neznámej budúcnosti

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a švédska aktivistka Greta Thunbergová. Foto -TASR/AP
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a švédska aktivistka Greta Thunbergová. Foto -TASR/AP

Kde ostatní ešte nezačali, Únia pridáva.

Autor je analytik INESS

Minulý týždeň oznámil predseda Európskeho parlamentu, že množstvo schôdzí a stretnutí výborov sa v dôsledku koronavírusu ruší. Ale aj v Európskom parlamente sa delia ľudia na obyčajných a tých druhých. A tak akcia, na ktorej sa mal zúčastniť prezident Ghany, bola zrušená, ale osobný príhovor Grety Thunbergovej zrušený nebol. Dostala slovo pri príležitosti predstavenia návrhu klimatického zákona, vlajkovej lode šéfky Európskej komisie.

Greta Thunbergová zákon označila za zlyhanie a tvrdí, že Únia si akurát priznala porážku. Nevieme, ako sa cítila Ursula von der Leyenová, ale sála odmenila rečníčku ováciami postojačky.

Vráťme sa však na Slovensko, kde sa budeme musieť s dôsledkami nového návrhu vyrovnať. Slovenské ministerstvo životného prostredia asi dva roky pripravovalo stratégiu na znižovanie emisie skleníkových plynov. Objednalo si za vyše pol milióna eur odborníkov zo Svetovej banky, aby vypracovali model slovenskej ekonomiky prepojený so scenárom spotreby a výroby energií. Tak, aby došlo k 70- až 80-percentnému poklesu emisií do roku 2050. Tento model počíta od roku 2020 s nákladmi na opatrenia 4,2 percenta HDP ročne či s reálnymi mzdami nižšími o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie