Denník N

Ženy prežijú epidémie ľahšie ako muži. Ukazuje to aj štúdia o koronavíruse v Číne

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Napriek všetkým nevýhodám známym z histórie majú ženy na základe viacerých výskumov väčšiu šancu prežiť istý typ katastrof.

Čína, ktorá ako prvá krajina zažila epidémiu nového koronavírusu, už má k dispozícii dáta, čo ukazujú, ako choroba zasiahla jednotlivé skupiny obyvateľstva, kto bol rizikovejší, u koho bol priebeh ochorenia mierny a kde sa skončilo až smrťou. BBC uvádza, že štúdia skúmajúca údaje 44-tisíc ľudí potvrdila, že koronavírusom sa nakazilo viac mužov ako žien a aj úmrtí medzi mužmi bolo viac. Kým mužov zomrelo 2,8 percenta z nakazených, u žien to bolo o viac ako percentuálny bod menej – 1,7 percenta.

Jedným z faktorov vedúcich k tomuto rozdielu je špecificky v Číne skutočnosť, že v tejto krajine fajčí viac ako polovica mužov, pričom medzi ženami je tento zlozvyk rozšírený minimálne – uvádza sa, že fajčia tri precentá z nich. „Fajčenie ničí pľúca, potom sa nad chorobou ťažšie vyhráva,“ vysvetlila BBC lekárka Nathalie McDermontová z londýnskej King’s College. Vážna forma ochorenia na koronavírus sa pritom prejavuje významnými respiračnými problémami.

Na rozdiel medzi mužmi a ženami však existuje viacero vysvetlení, keďže toto nie je ani zďaleka prvý raz, čo epidémia či pandémia takéhoto typu mala drastickejší vplyv na mužov ako na ženy. Ukázalo sa to aj pri epidémiách SARS a MERS, ale aj pri devastačnej pandémii španielskej chrípky v rokoch 1918 až 1920.

„Je tu istá šablóna, ktorú sme videli pri mnohých vírusových infekciách dýchacích ciest – muži mávajú s nimi väčšie ťažkosti,“ potvrdila v New York Times americká vedkyňa Sabra Kleinová, ktorá skúma rodové rozdiely pri vírusových infekciách a reakciách na očkovanie na prestížnej Johns Hopkins University.

Psychológia aj biológia

Dôvody, prečo je to tak, môžu byť kultúrne či psychologické. Napríklad muži majú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie