Denník N

Čína už takmer zastavila šírenie koronavírusu. Európa opakuje chyby Pekingu, hovorí analytik

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ľudia v Ázii s úžasom sledujú, ako málo sa Európa poučila z čínskeho boja s koronavírusom, vraví sinológ Martin Šebeňa, ktorý žije v Hongkongu.

Kým v Európe každý deň pribúdajú stovky nových prípadov koronavírusu a s nimi aj prísnejšie opatrenia, v Číne je trend opačný.

V utorok zaznamenali 24 nových prípadov, deň predtým to bolo 19 – najmenej od konca januára, keď vláda začala zverejňovať oficiálne čísla.

Na porovnanie – na vrchole epidémie to boli tisíce prípadov denne.

Hovoriť o tom, že Čína vyhrala, by bolo veľmi predčasné. Skutočným testom pre Peking a jeho úspech v boji s vírusom bude až to, keď sa krajina pokúsi vrátiť do normálu.

Zdá sa však, že prísne opatrenia, ktoré zaviedli ešte v januári hlavne v ohnisku nákazy - provincii Chu-pej - boli efektívne.

Provinciu úplne uzavreli a ľuďom v najväčších mestách zakázali vychádzať z domovov.

Pomohla rýchlosť a izolácia

Mimo tejto provincie už nové prípady pribúdajú len veľmi sporadicky, ide hlavne o ľudí, ktorí sa nenakazili v Číne, ale vírus do krajiny priniesli zo zahraničia.

V Číne preto aktuálne platí 14-dňová karanténa pre ľudí, ktorí pricestujú z Iránu, Južnej Kórey, Japonska a Talianska. Práve na tieto štáty sa v uplynulých dňoch presunula pozornosť sveta.

Nové prípady pribúdajú najmä v Taliansku.

"Ľudia z Ázie s úžasom sledujú, ako sa šíri vírus v Európe, ako málo sa vlády a obyvateľstvo poučili z čínskeho zápasu s koronavírusom a ako sa opakujú presne tie isté chyby, ktoré sa stali v Ázii," vraví Martin Šebeňa zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií, ktorý žije v Hongkongu.

Na základe skúseností z Ázie hovorí, že Európa podľa neho vírus podcenila a uplynulých šesť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie