Denník N

Župy: Štát zlyháva. Na odvezenie vzorky čakali celý víkend, na trnavskú župu je jedna zberná sanitka

Nácvik pripravenosti na koronavírus vo Vyšnom Nemeckom. Foto – TASR
Nácvik pripravenosti na koronavírus vo Vyšnom Nemeckom. Foto – TASR

Viaceré župy zavreli školy. V Košickom kraji bol každý desiaty žiak alebo zamestnanec školy počas jarných prázdnin v rizikovej krajine.

Župani sa sťažujú na nečinnosť vlády, hlavného hygienika aj krízového štábu. Denník N oslovil všetkých osem žúp s otázkami, akú pomoc majú od štátu v súvislosti s riešením epidémie koronavírusu. Odpovedali štyri a zhodujú sa, že by od vlády čakali viac pomoci a konkrétnejšie inštrukcie.

Zlyháva štát?

Banskobystrická aj Trnavská župa odpovedajú jasne: áno.

Nejde pritom o malicherné výčitky. V trnavskej župe je k dispozícii len jedna sanitka s vyškoleným personálom na prevoz pacientov na testy „s takzvaným ‚biohazard tímom‘, ktorá je prispôsobená na prevoz pacientov s podozrením na infekčné ochorenie“, tvrdí trnavská župa, ktorú vedie Jozef Viskupič (OĽaNO). Sanitky prevádzkuje štátna záchranná služba. V Trnavskom kraji žilo v roku 2018 takmer 600-tisíc ľudí.

Banskobystrický kraj kritizuje regionálny úrad verejného zdravotníctva, že nepracuje nepretržite. „Napríklad na prevoz vzoriek do laboratória v Bratislave a ich vyhodnotenie musia pacienti často čakať aj niekoľko dní. Príklad z nášho kraja – od piatka až do pondelka, lebo cez víkend nemal kto vzorku odviezť do Bratislavy,“ napísala župa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie