Denník N

Od štvrtka platí pre koronavírus na Slovensku mimoriadna situácia. Koho sa to dotkne a čo to znamená

Foto - TASR
Foto – TASR

Kraje majú na testovanie vzoriek jednu sanitku. Premiér Pellegrini hovorí, že to stačí a stíhajú to.

Vláda schválila pre koronavírus vyhlásenie mimoriadnej situácie. Bude platiť od štvrtka 12. marca od 6. hodiny ráno na celom Slovensku. Dotkne sa najmä firiem a vlády, ľudia by ju pocítiť nemali.

Premiér Peter Pellegrini povedal, že takto bude môcť vláda a štátne orgány využiť paragrafy a opatrenia, ktoré by inak nemohli. „Niektoré rozhodnutia sa nebudú riadiť správnym konaním a dodržiavaním lehôt a odvolaním,“ dodal.

Štát si bude vedieť vynútiť plnenie dodávok a služieb. „Dokonca, a dúfam, že to nebude použité, vláda bude môcť vynútiť plnenie aj od osôb,“ hovorí premiér.

Prakticky to znamená, že ak bude mať firma na Slovensku tovar, ktorý krajina potrebuje, bude si môcť štát vynútiť, aby ho predala Slovensku a nie do zahraničia.

Pellegrini povedal, že napríklad firma Chirana vyrába pľúcne ventilácie. Na sklade ich má päť, 15 už predala do zahraničia. Vďaka mimoriadnej situácii ich bude môcť predať na Slovensko, aj keď ich už zazmluvnila inde.

Ak stúpne počet nakazených so zápalom pľúc, v nemocniciach bude potrebných viac pľúcnych ventilácií, preto ich chce štát urýchlene nakúpiť.

Premiér tiež tvrdí, že sa vyjasnila aj situácia s kontajnerom v Nemecku, kde sú ochranné materiály slovenskej firmy. Nemecko podľa neho povolilo prevoz na Slovensko. Pellegrini vie, čí je tento materiál, a keď príde kontajner na naše územie a bude potrebný pre štát, tak vláda môže firmu donútiť, aby ho predala štátu.

Mimoriadna situácia sa môže dotknúť aj súkromných nemocníc. Ak by odmietli ošetrovať ľudí s koronavírusom, môžu im to prikázať. „Občania sa nemusia báť,“ dodal premiér.

Rozhodnú o zatvorení škôl

Vo štvrtok doobeda zasadne krízový štáb, ktorý by mal rozhodnúť, či sa plošne zatvoria všetky školy na Slovensku na 14 dní. Už dnes sú niektoré zatvorené, toto opatrenie by lehotu predĺžilo. Mestá a župy majú komunikovať s fabrikami a veľkými zamestnávateľmi, aby sa vedeli prispôsobiť zatvoreniu škôl.

Okrem toho bude štáb rozhodovať, či bude povinná karanténa platiť pre všetkých ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Dnes je 14-dňová karanténa pre tých, ktorí sa vrátili z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu. Ak by krízový štáb schválil rozšírenie karantény, znamenalo by to, že by do nej muselo ísť viac ľudí.

Premiér povedal, že budú musieť vyriešiť ľudí, ktorí napríklad žijú v zahraničí, ale pracujú na Slovensku, a naopak, ale aj tých, čo si idú napríklad do Rakúska len nakúpiť. Tvrdí, že majú informácie, že niektorí nechcú povedať pravdu o tom, v ktorej krajine boli, aby sa vyhli karanténe.

Vláde sa podľa premiéra ozvali mobilní operátori, ktorí vedia zistiť, kde a ako dlho občania boli. Preto neodporúča, aby ľudia klamali o svojom pobyte.

Krízový štáb má rozhodnúť aj o tom, či sa skrátia otváracie hodiny v klientskych centrách. Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej totiž mnoho ľudí aj s deťmi chodí vybavovať doklady teraz, keď sú zatvorené školy.

O obmedzení otváracích hodín v nákupných centrách či reštauráciách rozhodovať nebudú, Pellegrini však prevádzkovateľov vyzval, aby sa tým zaoberali.

Ráno rozhodnú o testoch

Vo štvrtok ráno by sa tiež malo rozhodnúť, kto všetko by mohol robiť testy na koronavírus. Dnes sa robia len v Bratislave, a aj preto to v priemere trvá 24 hodín. Ponúkla sa Slovenská akadémia vied, ktorá by dokázala testovať 500 vzoriek denne. „Ak je to pravda, bola by to výborná správa a poskytli by sme im peniaze,“ povedal Pellegrini. V najbližších dňoch by sa tak malo omnoho viac testovať.

Zatiaľ vyhodnotili 650 vzoriek, desať ich bolo pozitívnych. Pellegrini tvrdí, že Česko testuje porovnateľne ako my.

Niektoré župy sa sťažujú, vzorky napríklad čakali v Banskobystrickom kraji od piatku do pondelka, lebo Úrad verejného zdravotníctva cez víkend nepracoval a nemal kto vzorky do Bratislavy odviezť. Premiér hovorí, že keďže neexistuje liek, ak má pacient vážne problémy a je na klinike, tak „je úplne jedno, či zistíme o jeden alebo dva dni, že je chorý na koronavírus“. Rýchlosť vyšetrenia má vplyv len na to, aby čím skôr našli kontakty, ktoré treba dať do karantény.

Ak je niekto doma a má „soplík a neumiera“, tak podľa premiéra nie je nevyhnutné, aby sa výsledky testov dozvedel do dvoch hodín. To, či úrady verejného zdravotníctva fungujú aj cez víkendy, dá preveriť.

V Trnavskej župe sa sťažovali, že majú len jednu sanitku, ktorá môže zbierať vzorky. „V každej župe je jedno takéto vozidlo,“ reagoval premiér. Tie posilnili tri hasičské autá. Ostatné sanitky musia byť k dispozícii bežným pacientom, povedal premiér. „Ak sa s týmito stíha odvoz pacienta na kliniku, tak to zatiaľ stačí,“ dodáva.

Pripomenul, že v týchto župách nie je potvrdený vírus. „Nemôžeme všetky sanitky poskytovať na testovanie, lebo nebude mať kto ísť k dopravným nehodám.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie