Denník N

Bývalý premiér Francúzska môže na päť rokov za mreže, fiktívne zamestnával svoju ženu a deti

Bývalý francúzsky premiér François Fillon a jeho manželka Penelope. Foto - TASR/AP
Bývalý francúzsky premiér François Fillon a jeho manželka Penelope. Foto – TASR/AP

Po afére Françoisa Fillona, ktorú odhalil satirický týždenník, už nemôžu francúzski politici zamestnávať svoju rodinu.

Krátko po tom, čo ohlásil svoju kandidatúru, pasovali odborníci aj mnohí Francúzi Françoisa Fillona za budúceho prezidenta republiky.

Jeho plány mu však prekazil satirický týždenník Le Canard enchaîné, ktorý zistil, že Fillon ako poslanec Národného zhromaždenia fiktívne zamestnával svoje deti a manželku Penelope ako asistentov.

Za 15 rokov len Penelope zarobila 613-tisíc eur z verejných zdrojov. Jeho dcéra Marie a syn Charles získali spolu za trojročnú prácu pre otca 84-tisíc eur, hoci v tom čase ani jeden nemal skončenú vysokú školu.

Teraz hrozí bývalému predsedovi francúzskej vlády päť rokov väzenia, z toho dva roky nepodmienečne. Bezprecedentný trest pre francúzskeho politika žiada finančná prokuratúra, podľa ktorej spreneveril viac ako milión eur z verejných financií, keďže manželka ani deti pre Fillona v skutočnosti vôbec nepracovali.

Jediný bez škandálu

Škandál známy tiež ako Penelopegate ovplyvnil predvolebnú kampaň pred prezidentskými voľbami v roku 2017, v ktorých chcel Fillon získať Elyzejský palác ako kandidát pravice.

Pre zverejnené informácie týždenníkom Le Canard enchaîné ho však s manželkou začali vyšetrovať. Z kampane však odmietol odstúpiť, hoci ju postavil na tom, že je jediný kandidát, ktorý za sebou nemá žiaden škandál.

V apríli 2017 potom vypadol v prvom kole prezidentských volieb, keď skončil tretí za súčasným prezidentom Emmanuelom Macronom a líderkou krajnej pravice Marine Le Penovou. Prvýkrát v povojnovej histórii Francúzska sa tak do druhého kola prezidentských volieb nedostal kandidát hlavnej pravicovej strany.

Na utorkovom pojednávaní, ktoré trvalo štyri hodiny, si francúzsky expremiér musel vypočuť slová o cynizme aj chamtivosti či porušovaní základných hodnôt francúzskej republiky.

66-ročný Fillon, ktorý pracuje ako investičný bankár, sa však bráni a celú kauzu označil za „sprisahanie ľavicových síl“.

Tvrdí, že manželka preňho naozaj pracovala a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie