Denník N

Koronavírus v USA: Nakazený Tom Hanks, zákaz ciest z Európy a v stredu otestovali len 8 ľudí

Herec Tom Hanks. Foto – TASR/AP
Herec Tom Hanks. Foto – TASR/AP

Prezident Donald Trump zakázal cesty z Európy, NBA ohlásila ukončenie sezóny a Tom Hanks s manželkou Ritou Wilsonovou oznámili, že sú tiež nakazení. Tieto tri udalosti nastali krátko po sebe a správy o koronavíruse sa tak dostali aj k Američanom, ktorých politika nezaujíma.

Ešte nedávno americký prezident Donald Trump tvrdil, že koronavírus je novinárska kačica jeho politických oponentov. Teraz v dramatickom prejave z Bieleho domu vyhlásil, že pre nákazu od piatka zakazuje všetky cesty Európanov do USA. Opatrenia začnú platiť v piatok o polnoci a nebudú sa týkať amerických občanov ani Britov.

Je to zatiaľ najprísnejšie z opatrení, ktoré Američania zavádzajú, a Trump to kladie za vinu Európskej únii, ktorá podľa jeho slov včas neobmedzila cesty z Číny a do Číny. Naopak, vyzdvihol zásahy, ktoré zaviedol on sám.

„Európska únia zlyhala, keď ako my včas neobmedzila dopravné spojenie s Čínou a ďalšími ohniskami choroby. Preto sa vyskytli ďalšie centrá nákazy, ktorú do Spojených štátov vniesli cestujúci z Európy,“ povedal americký prezident v príhovore z Oválnej pracovne.

Trhy padali s každým Trumpovým slovom

Hoci znel dramaticky, zároveň sa snažil Američanov upokojiť. „Toto nie je finančná kríza. Toto je dočasný moment, ktorý spoločne ako národ a ako svet zvládneme,“ zdôraznil, zatiaľ čo o COVID-19 hovoril ako o „cudzom víruse“.

Minister pre vnútornú bezpečnosť Chad Wolf následne vniesol do situácie istý zmätok, keď po Trumpovom príhovore

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Koronavírus

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie