Denník N

Dobre bude vtedy, keď bude kultúra prioritou

Okrem kvapiek do kultúrnej vojny nemala práca ministerky Laššákovej ani náznak koncepcie, kultúra teraz potrebuje resuscitáciu.

Autor je spisovateľ

Asi nikto nepočítal s tým, že po kresle na ministerstve kultúry pôjdu všetky strany ako po údenom, no počas zostavovania vlády som o ňom nezaznamenal ani jedinú zmienku. O tento post je dlhodobo najmenší záujem a tento fakt veľmi úzko súvisí so stavom krajiny. Vychádza totiž buď z hlbokého nepochopenia úlohy tohto ministerstva, alebo odráža skutočné záujmy konkrétnych strán.

Áno, do rezortu kultúry tečie v porovnaní s inými nezaujímavé množstvo peňazí. Pomaly by sa však už mohli skončiť časy, v ktorých je tento post vnímaný len ako priestor na rozdelenie finančných prostriedkov.

Keď ministerka Laššáková nastúpila do úradu, väčšina umeleckej obce dúfala, že počas svojho pôsobenia neurobí nič. To bol v jej prípade ideálny scenár, ktorý sa, bohužiaľ, nenaplnil. Po nádejne dlhom čase pasivity prišli skutky, nevedno, či príkazom zo straníckej centrály, alebo z vlastnej iniciatívy: okrem netransparentných dosadzovaní do funkcií najmä zásahy do rozhodnutí nezávislých komisií a nezmyselne premrštené dotovanie folklóru. Postupné kroky nápadne pripomínali začiatok kampane „tradičné hodnoty verzus zvrátený moderný svet“. Zoči-voči aféram

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie