Denník N

Imelá v slovenskej politike pohľadom imunológa

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

O vplyve cudzopasníctva na politický systém.

Autor je vedec, Ústav molekulárnej biológie SAV

Dnešné deti to asi ťažko poznajú, ale ja si na ten pohľad ešte celkom dobre pamätám. Malé krútiace sa biele červíky v…, nuž v bremene, od ktorého si každý rád odľahčí. Stačila jedna tabletka a bolo po probléme. Lenže to bolo veľmi dávno, v komunizme. Dnes, v demokracii, sú deti zaiste čistotnejšie. Nikdy by mi však nenapadlo, že tie mrle, lebo ony to boli, a komunizmus by mohli nejako priamo súvisieť.

Celkom nedávno som vo vedeckej literatúre, konkrétne v časopise PLOS ONE, natrafil na článok opisujúci relatívne novú hypotézu, ktorá tento súvis naznačuje. Aspoň v základných črtách. Išlo o to, aký vplyv môže mať cudzopasníctvo na politický systém. V prvej chvíli som si pomyslel, že ide azda o politikov, ktorí na to, aby uspeli v mocenskom boji, využívajú cudzie nápady a témy bez toho, aby sami prišli s nejakou vlastnou dlhodobou víziou, či, nebojme sa to povedať – koncepciou –, za ktorou by si potom pevne stáli.

Napadlo mi to v tejto súvislosti preto, lebo takých politikov je dnes všade naokolo neúrekom. Mýlil som sa však. Nešlo o psychológiu, politológiu ani sociológiu, ale o nefalšovanú biológiu. Keď som si z toho článku prečítal aj o čosi viac ako iba atraktívny názov – Pathogens and Politics –, dozvedel som sa, že daná hypotéza opisuje možné prejavy skutočných patogénnych cudzopasníkov na spoločenské zriadenie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie