Denník N

Naozaj to Matovičovi trvá dlho? Slovenské vlády sa skladali už mesiac aj dva

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Najdlhšie skladal vládu Vladimír Mečiar v roku 1994 – zlomiť Jána Ľuptáka mu trvalo vyše dvoch mesiacov.

Vo štvrtok uplynulo dvanásť dní od parlamentných volieb. Hoci Igor Matovič začiatkom týždňa avizoval, že by svoju novú vládu mohol predstaviť už v stredu, nakoniec sa mu tento termín dodržať nepodarilo.

Keď sa ho novinári dopoludnia pred zasadnutím krízového štábu pýtali, či skladanie vlády netrvá pridlho, bolo vidieť, že mu to nie je príjemné.

„Robertovi Ficovi, ktorý zostavoval vládu s inými nástrojmi a vedel, že to je o biznise – tým pádom sa tá vláda zostavuje rýchlejšie –, to trvalo sedemnásť dní. Ja to robím prvýkrát, Robert Fico skladal vládu tretí- alebo štvrtýkrát. Poprosil by som, aby ste mi dali aspoň taký čas, ako mal najrýchlejší Fico,“ vyhlásil Matovič.

Slovensko čelí krízovému stavu v dôsledku nákazy koronavírusom a otázky, či by sa nová vláda nemala čo najrýchlejšie chopiť moci, nie sú mimo. Matovič vraví, že si to uvedomuje. „Mimoriadna situácia na Slovensku je ďalšie memento, ktoré vidím v zrkadle každé ráno, že sa musíme dohodnúť.“

Aj Richard Sulík vo štvrtok povedal, že nová vláda musí vzniknúť čím skôr. „Máme dvanásť dní po voľbách, za normálnych okolností by to nebolo treba tak rýchlo, ale teraz verím, že Igor Matovič bude schopný čím skôr rokovania dokončiť,“ povedal.

No aj keď sa zrejme rokovania medzi OĽaNO, Sme rodina, SaS a stranou Za ľudí v strede týždňa zadrhli,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie