Denník N

Pribudli 11 nakazení, štát od pondelka zatvára všetky školy. Zavrú sa plavárne, obmedzia obchodné centrá

Foto - TASR
Foto – TASR

Aktualizované o 18.25. Vo štvrtok stúpol počet nakazených na koronavírus na Slovensku na 21. Krízový štáb zatvoril letiská a prikázal karanténu ľuďom vracajúcim sa z cudziny.

Vo štvrtok stúpol na Slovensku počet ľudí nakazených koronavírusom najviac od začiatku krízy s týmto ochorením – o 11 ľudí. Na Slovensku je tak celkovo 21 potvrdených prípadov na koronavírus.

Noví pacienti pracujú alebo žijú v Bratislave, ale prípady, ktoré potvrdili podvečer, sú aj z východného Slovenska. Mali kontakt s nakazenými alebo sami cestovali do zahraničia.

Prípady, ktoré pribudli vo štvrtok:

  • muž, ročník narodenia 1979, vrátil sa z Miami v USA;
  • tri ženy, ktoré boli v kontakte s učiteľkou z bratislavskej škôlky; dve sú jej kolegyne, tretia s ňou bola v kontakte a má prechodný pobyt v Bratislave;
  • žena, ktorá bola v rakúskom Linzi;
  • muž s rokom narodenia 1977, ktorý bol v kontakte s nakazenou priateľkou;
  • žena z Bratislavy, nakazila sa priamym kontaktom s pozitívnym pacientom, je v domácej izolácii;
  • žena z Hviezdoslavova, nakazila sa priamym kontaktom s pozitívnym pacientom, je v domácej izolácii;
  • muž z Vysokej pri Morave, je v domácej izolácii, bol v priamom kontakte s pacientom s koronavírusom;
  • muž z Humenného, ktorý je však hospitalizovaný v bratislavskej nemocnici na Kramároch, vrátil sa z Maldív;
  • žena z Veľkých Uheriec, leží vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, pôvod jej nakazenia je v štádiu zisťovania.

Premiér Peter Pellegrini poprel, že by bolo na Slovensku tak málo prípadov len preto, že málo testujeme. V Česku podľa neho urobili 1600 až 1700 testov, u nás podľa neho urobili 700 až 800 testov.

Na Slovensko vo štvrtok prišlo 4-tisíc nových sterov, ktoré slúžia na testovanie.

„Dnes prišlo 4-tisíc sterových testov, očakávame, že prídu ďalšie tisícky v najbližších dňoch. Už niekoľko týždňov sa snažíme nakupovať všetko vybavenie, najmä respirátory, ale až posledné dni sa nám to darí. Ten nápor bol obrovský,“ povedal Pellegrini s tým, že sa štátu podarilo nakúpiť respirátory pre lekárov a rúšok už má na milióny.

Prijali masívne opatrenia

Krízový štáb prijal vo štvrtok masívne opatrenia, ktoré by mali obmedziť šírenie vírusu. „Všetko, čo nie je potrebné pre život, bude na 14 dní zatvorené,“ povedal premiér.

Nie je vylúčené, že sa trvanie opatrení predĺži.

„Situáciu beriem veľmi, veľmi vážne,“ povedal Pellegrini.

Tieto opatrenia majú spomaliť nákazu, aby to zdravotný systém zvládol, hovorí premiér. Ak bude nákaza postupovať veľmi rýchlo, môže to ohroziť zdravotný systém, lebo nemusí zvládnuť nápor.

Čo nariadili:

  • Zatvorenie škôl a školských zariadení minimálne na 14 dní. Zatvoria sa všetky školy – materské, základné, stredné aj vysoké. Pre zatvorenie škôl sa posúvajú aj maturity.
  • Zavedenie hraničných kontrol a zachovanie len veľkých hraničných priechodov. Opatrenie by malo začať platiť od 7. hodiny ráno. Premiér povedal, že na územie Slovenska nebudú púšťať ľudí, ktorí tu nemajú trvalý pobyt, alebo tých, ktorí nepracujú na Slovensku. Na Slovensko tak nepustia ľudí bez trvalého či prechodného pobytu na Slovensku alebo ak nebudú mať potvrdenie o pracovnom pomere. Obnovia sa hraničné kontroly na priechodoch s Českom, Maďarskom, Rakúskom a Ukrajinou. Otvorená ostáva hranica s Poľskom, situáciu však budú sledovať.
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk zrejme od piatka od 7. hodiny.
  • Zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania.
  • Povinná domáca karanténa pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Už teda nepôjdu do karantény len ľudia, ktorí sa vrátia z Číny, Talianska, Iránu a Južnej Kórey, ale všetci, ktorí prišli zo zahraničia. Ministerka vnútra Denisa Saková hovorí, že majú informácie o SIM kartách, a teda by sa malo dať zistiť, kto prišiel zo zahraničia.
  • Zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení. Pretrváva aj zákaz ich návštev.
  • Bude obmedzená prevádzka obchodných centier. Cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. Začať by sa to malo už najbližšiu sobotu. Obchodné reťazce obmedzené nebudú, rovnako ani iné obchody. Veľa ľudí v karanténe totiž podľa Sakovej chodí do nákupných centier, ak sa tak budú správať aj naďalej, môžu obmedziť otváracie hodiny aj cez týždeň.
  • Zatvorené budú bary, lyžiarske strediská i wellness centrá, aquaparky, fitnescentrá a zábavné parky a tiež lyžiarske strediská a detské kútiky. Fungovať nebudú ani kúpele či kasína. Zoznam by mali ešte špecifikovať. Tieto zariadenia zatvoria od piatka od 7. hodiny ráno. Pellegrini tvrdí, že ľudia využívali zavreté školy na lyžovačky a výlety. K tomuto kroku pristúpili, „keďže občania sa po dobrom nevedia o seba postarať“, povedal premiér.
  • Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime. Obmedzí sa aj autobusová doprava.
  • Obmedzia sa aj hodiny na úradoch či v Sociálnej poisťovni na tri hodiny denne s tým, že sa obmedzí aj počet ľudí, ktorí tam budú môcť vstúpiť. Pošta zatiaľ otváracie hodiny neskracuje, ale už tam platia obmedzenia pre vstup klientov.
  • Zrušia sa aj zájazdy do zahraničia.

Premiér Pellegrini povedal, že robia maximum, aby sa podarilo zvládnuť túto krízu. Podľa neho sme len na začiatku krízy. „Netáram do vetra na tlačových konferenciách o politike. Politika ma teraz nezaujíma,“ povedal premiér po zasadnutí krízového štábu.

„Môžete si myslieť, že ste pripravení, ale až realita ukáže, že život prináša situácie, ktoré vám nenapadli ani vo sne. Ani ja posledný týždeň či dva dobre nespím,“ povedal premiér.

Premiér povedal, že nakúpili 20 pľúcnych ventilácií, máme ich celkovo okolo tisíc. Môžeme podľa neho nakupovať len toľko, koľko je personálu. „Musíme si kúpiť čas,“ povedal Pellegrini.

Čím neskôr nákaza na Slovensku prepukne, tým budú mať o nej vedci viac informácií.

Treba sa správať zodpovedne

Premiér žiada ľudí, aby sa správali zodpovedne.

Aj keď sú návštevy v sociálnych zariadeniach zakázané, podľa primátora Bratislavy sa ešte zvýšili. Premiér upozornil, že sa tým ohrozujú seniori, ktorí sú veľmi rizikovou skupinou.

Štát v tejto chvíli neplánuje karanténu pre Bratislavu. „Zatiaľ neplatí žiadny zákaz cestovať z alebo do hlavného mesta,“ povedal premiér.

Saková tvrdí, že budú pozornejšie kontrolovať, či sa opatrenia dodržiavajú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie