Denník N

Talianski lekári si musia vyberať, koho zachránia. Uprednostnite mladších a zdravších, hovorí nariadenie

Brescia, 10. marca. Foto - AP
Brescia, 10. marca. Foto – AP

Lekári v Taliansku riešia jednu morálnu dilemu za druhou.

Pred dvoma týždňami mali v Taliansku 300 potvrdených prípadov COVID-19, pred týždňom 2 500, v tejto chvíli majú skoro 12 500.

V nedeľu podľahlo novému koronavírusu 133 pacientov, v pondelok 168 ľudí a v utorok ďalších 196 pacientov. Z viac ako 10-tisíc chorých na nový koronavírus sa skoro 6-tisíc liečilo v nemocnici a viac ako tisíc na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Smrtnosť na ochorenie dosahuje vo štvrtok na obed 6,6 percenta (827 úmrtí/12 462 potvrdených prípadov). To znamená, že ochoreniu podľahne každý pätnásty Talian, ktorému potvrdia ochorenie. Vo väčšine prípadov ide o ľudí vo veku 70 rokov a viac.

Dá sa predpokladať, že reálna smrtnosť bude nižšia, keďže systém nezachytí každého nosiča nového koronavírusu. Podľa údajov z Číny sa odhaduje, že v 80 percentách prípadov sú príznaky mierne – hoci takí ľudia ochorenie majú, nedali sa testovať, preto sa neobjavia v štatistikách. Napriek tomu bude smrtnosť oveľa vyššia ako v prípade chrípky. Tej podľahne zhruba 0,1 percenta nakazených.

11. marca zomrelo v Taliansku na COVID-19 196 ľudí, v nemocnici bola väčšina z potvrdených prípadov. 

Koho zaintubovať a koho nie?

Talianske zdravotníctvo nezvláda obrovský nápor pacientov a viacerí lekári hovoria, že sú extrémne vyčerpaní a systém kolabuje. Pre viac ako tisíc pacientov, ktorí sa na COVID-19 liečia naraz, nie je v krajine dostatočný počet adekvátnych lôžok ani prístrojov.

Údaje z Číny hovoria, že hospitalizáciu si vyžaduje zhruba 20 percent pacientov COVID-19, 5 percent si vyžaduje intenzívnu starostlivosť a zhruba 1 percento veľmi intenzívnu starostlivosť s využitím ventilátorov ECMO (mimotelové okysličovanie).

V Taliansku potrebuje intenzívnu starostlivosť viac ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Morálka

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie