Denník N

Otázky a odpovede pre firmy a zamestnancov: Zákonník práce platí aj počas mimoriadnej situácie

Na snímke oznam na dverách, ktorý hovorí o núdzovom režime budovy Národnej rady Slovenskej republiky 12. marca 2020 v Bratislave. Foto – TASR
Na snímke oznam na dverách, ktorý hovorí o núdzovom režime budovy Národnej rady Slovenskej republiky 12. marca 2020 v Bratislave. Foto – TASR

Vyhlásenie mimoriadnej situácie na Slovensku znamená, že niektoré rozhodnutia bude štát riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh. Štát si môže zároveň vynútiť plnenie dodávok od konkrétnych firiem. Tie by mali byť povinné dodať tovar, ak ho majú. Týka sa to dodávok medicínskeho tovaru. Podľa čoho sa dnes majú riadiť zamestnávatelia a ich zamestnanci?

1. Čo znamená vyhlásenie mimoriadnej situácie

Mimoriadna situácia znamená, že budú platiť dodatočné povinnosti pre fyzické a právnické osoby, ktoré vyplývajú zo zákona o civilnej ochrane obyvateľstva (č. 42/1994 Z. z.). Štát teda môže zasiahnuť aj do podnikateľských práv.

To aj urobil, keď rozhodol o uzavretí diskoték a zábavných podnikov, rekreačných stredísk, lyžiarskych stredísk, wellness centier a akvaparkov, keď obmedzil prevádzku obchodných centier (cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu).

Majiteľov hotelov a iných ubytovacích podnikov môže štát prinútiť, aby poskytli ubytovanie ľuďom v núdzi.

Zároveň to však neznamená, že prestávajú platiť ostatné zákony. Mimoriadna situácia nemení nič na platnosti Zákonníka práce. Ak by vyhlásenie mimoriadnej situácie nezlepšilo situáciu, vláda môže vyhlásiť aj núdzový stav. Pri núdzovom stave smie vláda nariadiť povinnú evakuáciu, ubytovať ľudí v núdzi v súkromných bytoch a domoch, ale aj obmedziť slobodu prejavu a šírenie informácií.

2. Ak by teraz prepúšťal zamestnávateľ zamestnanca, platia preňho rovnaké pravidlá ako pred vyhlásením mimoriadnej situácie?

Áno, nie je dôvod, aby platili iné pravidlá. Mimoriadna situácia bola vyhlásená podľa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie