Denník N

Hovorca biskupov: Zákaz bohoslužieb niektorým kňazom pripomína časy komunizmu

Hovorca KBS Martin Kramara. Foto - archív M. K.
Hovorca KBS Martin Kramara. Foto – archív M. K.

Po zákaze bohoslužieb kňazi hľadajú spôsob, ako s veriacimi zostať v kontakte aj v čase epidémie koronavírusu. Časť z nich vysiela omše z prázdneho kostola naživo na sociálnych sieťach, časť slúži doma bez publika a niektorí vyzývajú veriacich, aby omše sledovali v televízii či v rozhlase.

„Veď aj to je Boží dar, že ľudský rozum vynašiel rozhlas, televíziu a internet. Je to bezpečný prostriedok, cez ktorý sa vieme duchovne spojiť,“ vysvetľuje novú situáciu hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Našli sa aj duchovní, ktorí omše slúžili aj po zákaze verejných podujatí, no podľa Kramaru nešlo o rebelujúcich kňazov, ale o tých, ku ktorým sa informácie nedostali včas alebo ich nesprávne pochopili. Zákazu bohoslužieb sa podľa neho obávajú najmä starší duchovní, ktorí zažili obdobie komunizmu. „Im treba citlivo vysvetľovať, že toto nie je tá istá situácia,“ hovorí Kramara.

Po zákaze všetkých verejných akcií biskupi pár hodín váhali, či sa to týka aj bohoslužieb. Prečo?

Z prostredia predsedu vlády sme dostali informáciu, že máme počkať, ako to upresní hlavný hygienik. Nevedeli sme, či sa to týka všetkých bohoslužieb. Nikto nám to nevedel potvrdiť. Celé sa to zdržalo tým, že sme čakali na vyjadrenie hlavného hygienika. Potom sme od neho dostali správu, že aj on sa prihovára za to, aby sme bohoslužby zrušili. Premiér následne zatelefonoval arcibiskupovi Stanislavovi Zvolenskému a aj ostatným otcom biskupom, vysvetlil, aká je situácia, a veľmi ich prosil, aby bohoslužby stiahli. Zúčastňuje sa ich totiž veľa seniorov a ľudí, ktorí trpia chronickými ochoreniami.

Čo biskupov presvedčilo, že majú bohoslužby zrušiť?

Premiér aj hlavný hygienik tvrdili, že majú vážnu obavu o zdravie ľudí. Ak by sme ten zákaz neuposlúchli, zodpovednosť za zdravie a životy ľudí by zostala na pleciach biskupov. Pre nás je veľmi dôležité, aby bohoslužby mohli byť slávené, ale našťastie máme teraz aj moderné prostriedky, ako je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie