Denník N

Cestujúci z viedenského Schwechatu sa od piatkového rána na Slovensko autobusmi nedostanú, musia sa prepraviť sami

Slovak Lines jazdí na trase do Viedne viac než dvadsaťkrát denne. Na rozdiel od konkurenčného Blagussu zastavuje aj v prihraničných rakúskych obciach. Foto N - Tomáš Benedikovič
Slovak Lines jazdí na trase do Viedne viac než dvadsaťkrát denne. Na rozdiel od konkurenčného Blagussu zastavuje aj v prihraničných rakúskych obciach. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia si musia zabezpečiť individuálnu dopravu a povinne byť v dvojtýždňovej karanténe.

Od piatka rána bude zastavená medzinárodná železničná a autobusová doprava na území Slovenskej republiky. Ide o jedno z preventívnych opatrení, ktoré na Slovensku pred šírením koronavírusu ohlásila vláda.

Opatrenie sa významne dotkne aj Slovákov, ktorí priletia na viedenské letisko Schwechat. Na Slovensko sa pomocou autobusových dopravcov nedostanú. Autobusové linky rušia.

„Ľudia, ktorí pricestujú na letisko vo Viedni, si musia zabezpečiť individuálnu dopravu a zároveň sa musia povinne podrobiť 14-dňovej karanténe,“ vysvetľuje ministerstvo dopravy.

Znamená to tiež, že každý vodič, ktorý príde niekoho vyzdvihnúť na letisko, bude musieť ísť taktiež na 14 dní do karantény.

Slovak Lines: Zastavujeme od polnoci

Pravidelnú autobusovú linku Bratislava – Viedeň, ktorá zastavovala aj na letisku Schwechat, pozastavuje spoločnosť Slovak Lines od polnoci na piatok. „Od momentu zastavenia prevádzky nebudeme môcť cestujúcim z letísk vo Viedni a Budapešti poskytnúť naše služby. Cestujúcim aktuálne zasielame informácie o možnosti stornovania lístkov bez poplatkov,“ vysvetlil za spoločnosť Štefan Markuš.

Slovak Lines bežne vypraví z Bratislavy na letisko Schwechat takmer 20 spojov denne, autobus chodil priemerne každú hodinu.

Medzinárodné autobusy zastavuje aj spoločnosť Regiojet, ktorá taktiež z letiska Schwechat prepravovala cestujúcich.

„Posledné medzinárodné vlakové a autobusové spoje pôjdu zrejme v piatok 13.marca. Toto sa môže ešte zmeniť v nadväznosti na rozhodnutie slovenských orgánov,“ vysvetľuje hovorca Regiojetu Aleš Ondrůj s tým, že cestujúcim, ktorí mali rezervácie na spoje s odjazdom do 5.apríla 2020, vrátia peniaze automaticky bez storno poplatku.

Aj v prípade Regiojetu ide o 16 autobusov denne.

Prerušenie medzinárodnej autobusovej dopravy sa dotkne aj Flixbusu, spoločnosť v stanovisku uvádza, že sa bude riadiť nariadeniami vlády: „Cestujúcich proaktívne informujeme v prípade, že sa zmeny dotknú ich plánovanej cesty,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Martina Cmielová.

Kontroly aj na hraniciach

V rámci preventívnych opatrení vyhlásil premiér Peter Pellegrini zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk na Slovensku aj zavedenie hraničných kontrol.

Opatrenie by malo začať platiť od 7. hodiny ráno. Premiér povedal, že na územie Slovenska nebudú púšťať ľudí, ktorí tu nemajú trvalý pobyt alebo tých, ktorí nepracujú na Slovensku. Na Slovensko tak nepustia ľudí bez trvalého či prechodného pobytu na Slovensku alebo ak nebudú mať potvrdenie o pracovnom pomere. Obnovia sa hraničné kontroly na priechodoch s Českom, Maďarskom, Rakúskom a Ukrajinou. Otvorená ostáva hranica s Poľskom, situáciu však budú sledovať.

Kamióny majú povolené jazdiť aj cez víkendy, aby čo najrýchlejšie vyložili tovar a mohli odcestovať domov, informoval premiér. „Urobíme všetko preto, aby boli zásobované fabriky, preto bude povolená medzinárodná tranzitná doprava. Prestane na 14 dní platiť doterajší zákaz tranzitu počas víkendu,“ povedal Peter Pellegrini.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie