Denník N

Šéf infolinky pre koronavírus: Rozumieme panike, poradíme, ale s medicínskymi otázkami volajte lekárovi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Blaškovitš riadi Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré prevádzkuje infolinku 0800 221 234. Mnohí ľudia sa sťažujú, že sa na ňu nevedia dovolať. V pondelok na ňu telefonovalo rekordných 17-tisíc ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva pred pár dňami poslalo na všetky SIM karty správu o koronavíruse a o tom, že ľudia sa môžu viac pýtať na infolinke 0800 221 234. Linku prevádzkuje Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré má na starosti elektronické zdravotníctvo.

Začali ju prevádzkovať, lebo ako jediní mali infolinku. Prvé dni mali len pár operátorov a tisícky telefonátov. Šéf Národného centra Peter Blaškovitš vysvetľuje, prečo je ťažké sa dovolať a koľko telefonátov je zbytočných. A hovorí aj o tom, že pre operátov majú psychológa, ktorý im pomáha po ťažkých telefonátoch.

Prečo infolinku na koronavírus robí Národné centrum zdravotníckych informácií?

Na začiatku boli zverejnené len linky regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Na krízovom štábe na ministerstve zdravotníctva sa však zhodli, že tieto linky nie sú dostatočné. Je to linka na jedného konkrétneho človeka, ktorý má aj inú prácu, je to epidemiológ alebo hygienik. Linky boli preťažené. Bolo dôležité podchytiť situáciu, a tak som ponúkol našu infolinku. Kolegovia ma možno za to teraz nenávidia, ale vidíme ten obrovský nápor. Bolo potrebné sa k tomu postaviť konštruktívne a tak, aby sme pomohli situácii. A okrem toho sme boli jedinou štátnou inštitúciou, ktorá mala callcentrum. Keďže sme tam riešili elektronické zdravotníctvo.

Dnes máte na linkách deväť operátorov denne?

Medzičasom ich už pribudlo. Menia sa podľa potreby a toho, kedy je najviac hovorov. V pondelok sme mali 17-tisíc telefonátov. Nehovorím, že vybavených, ide o prichádzajúce hovory. Mnohí sa nedovolali. V utorok to bolo len okolo deväťtisíc a v stredu len 3500. Rapídne to klesá. Ale potom, čo vyhlásili mimoriadnu situáciu, očakávame, že počet narastie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie