Denník N

Slovensko sa uzavrelo. Vlaky aj autobusy do Prahy či Brna zrušili, študenti na poslednú chvíľu utekali z Česka domov

Od piatka platia kontroly a obmedzania na hraniciach. Foto - TASR
Od piatka platia kontroly a obmedzania na hraniciach. Foto – TASR

Od piatka 7.00 platí okrem iného zákaz medzinárodnej osobnej železničnej a autobusovej dopravy. RegioJet musel o štvrť na osem z nočného vlaku do Česka vysadiť niekoľko pasažierov v Čadci.

Peter pochádza z Levíc, no v Brne študuje experimentálnu biológiu. Tam ho aj zastihla správa o zavedení hraničných kontrol a zastavení medzinárodnej autobusovej a železničnej dopravy, ktoré podľa nariadenia ústredného krízového štábu začali platiť od piatkového rána.

Na rozdiel od mnohých slovenských študentov sa rozhodol, že napriek kríze spojenej so šírením koronavírusu zostane v Brne a nevráti sa domov, aj keď jeho univerzita prednášky a semináre prerušila.

„Nie je vôbec jasné, dokedy zostanem,“ povedal Peter. „Pôvodne som chcel tak či tak zostať preto, aby som pracoval na diplomovej práci. Keď zrušili kontaktnú výučbu a prístup do laboratórií, tak už som to nemenil.“

Prečo? Peter hovorí, že časť jeho rodiny na Slovensku je už tak či tak v karanténe. Starú mamu má v domove dôchodcov, kde možnosť návštev vláda zrušila ešte začiatkom týždňa.

„A tiež to robím v záujme ochrany vlastnej rodiny. Brno je mesto, kde už sú potvrdení prví nakazení, preto sa mi zdalo, že by nebolo dobré cestovať v preplnenom vlaku plnom potenciálne infikovaných ľudí,“ vysvetľuje.

Rodina na Slovensku jeho rozhodnutie pochopila. „Nenaliehali, aby som sa vrátil, a keďže študujem experimentálnu biológiu, tak to veľmi dobre pochopili.“

Opatrenia na hraniciach od piatkového rána

  • Na všetkých hraničných priechodoch okrem hraníc s Poľskom platia od piatka 13. marca od 7. hodiny obmedzenia.
  • Malé hraničné priechody sa začnú postupne uzatvárať, na veľkých budú merať teplotu, rozdávať letáky a upozorňovať ľudí na povinnú karanténu.
  • Od siedmej ráno sa zrušila medzinárodná osobná vlaková a autobusová doprava vrátane vlakov z Česka a do Česka.
  • Pre každého, kto bol v uplynulých dňoch v zahraničí a kto sa z neho bude teraz vracať, platí 14-dňová karanténa.
  • Kto nemá pobyt na Slovensku alebo slovenský pas, cez hranice sa na územie Slovenska nedostane.
  • Ministerka Saková vyzvala ľudí, ktorí žijú v zahraničí a pracujú na Slovensku, aby si vybavili potvrdenie od zamestnávateľa, ktoré nemusí byť notársky overené.
  • Osoby, ktoré žijú na Slovensku, ale dochádzajú do zamestnania do zahraničia, by mali podľa polície zostať po celý čas mimoriadneho opatrenia v zahraničí, ak musia chodiť do zamestnania.

Mnohí študenti narýchlo balili domov

Peter býva na priváte, kde v týchto dňoch zostali bývať traja. Jedna spolubývajúca z Česka a ešte jeden jeho kolega z Levíc.

Ako hovorí, vo štvrtok, keď vláda prísne obmedzenia oznámila, sa veľa slovenských študentov rozhodovalo, čo ďalej. „Kontaktoval som svojich kamarátov, ako sú na tom. Niektorí sa rozhodli ísť poslednými vlakmi, iní sa rozhodli využiť spolujazdy autom cez rôzne portály. Ale poznám aj takých, ktorí sa rozhodli zostať,“ vraví.

V Česku študuje približne 22-tisíc študentov zo Slovenska, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie