Denník N

Ostaňte doma a buďte zodpovední. Divadlá a kiná vás ešte budú potrebovať, odkazujú umelci a kultúrne inštitúcie

Bez divákov sa hrať nedá. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bez divákov sa hrať nedá. Foto N – Tomáš Benedikovič

Každý zatvorený týždeň príde národné divadlo o 100-tisíc eur na tržbách, najhoršie sú na tom umelci na voľnej nohe, zhodujú sa divadelníci a prevádzkovatelia kín.

„Nebudem sa čudovať, ak sa ľudia budú báť prísť do divadla, len čo krízový režim pominie, ale teraz je dôležitejšie povedať iba jedno: buďte doma. Buďte doma a neberte túto situáciu ako dovolenku. Nie je to dovolenka, nikam necestujte,“ hovorí herečka Zuzana Fialová.

Podobne ako stovky ďalších, ktorí pracujú v kultúre, má momentálne prázdny kalendár. Všetko sa zrušilo alebo posunulo. Herci národného divadla majú takzvanú „domácu prípravu“.

„V tejto chvíli prácu nemám, ale ja to zvládnem, lebo ich bežne mám aj viac, ale sú medzi nami aj takí, čo sú len na voľnej nohe, závislí od honorárov za každé predstavenie. Tí sú teraz na nule a môžu na nej byť ešte dlho,“ hovorí Fialová.

Krízová situácia a preventívne opatrenia pre šírenie koronavírusu sa dotýkajú najmä zatvorených divadiel, kín a kultúrnych centier. Všetok program je zrušený a na mieste je aj obava, či sa diváci tak skoro budú chcieť na koncerty a predstavenia vrátiť.

Generálny riaditeľ SND a šéf činohry Peter Kováč. Foto N – Vladimír Šimíček

Bude to chcieť radikálne opatrenia

„Na naše tržby to bude mať veľmi negatívny vplyv. Vieme to už teraz pomerne presne – každý týždeň bez divákov nás stojí 100-tisíc eur straty na tržbách,“ hovorí Peter Kováč, generálny riaditeľ Slovenského národného divadla a šéf Činohry SND.

Do práce stále chodí, ale inak sú budovy divadla v Bratislave vrátane umeleckých dielní prázdne. V pondelok sa má opäť stretnúť štáb civilnej ochrany, ktorý vyhodnotí aktuálnu situáciu.

„Dnes mala mať premiéru opera Aida, mali sme päť kompletne vypredaných predstavení, vypredaná bola aj Rusalka, čo sa v opere nestáva často, o to viac nás tento výpadok mrzí,“ hovorí Peter Kováč.

Začiatkom apríla boli naplánované premiéry aj v činohre – jednoaktovky Hriech/Jej pastorkyňa a veselohra Kubo. Všetko je nateraz odvolané na neurčito. „Odsunutie premiér o pár týždňov bude tým najmenším zásahom. Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať, pripravujeme viacero variantov. Možné je aj to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie