Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: V RTVS robí aj bývalý Mečiarov hovorca, nový verejnoprávny web chystajú ľudia bez skúseností z online médií

MediaBrífing je piatkový newsletter o médiách a žurnalistike. Tento týždeň sa okrem iného dočítate:

  • RTVS dokončuje nový spravodajský web.
  • Kočner sa pýtal Norberta Bödöra, či už má Nový Čas.
  • Kočner finančne podporil Hlavné správy.
  • Facebook a Twitter prvýkrát zasiahli proti klamstvám Donalda Trumpa.

Verejnoprávna RTVS dokončuje svoj spravodajský web, spustený by mal byť v najbližších týždňoch. Už je známe, ako sa bude volať, ako by mal vyzerať, a poznáme aj prvé mená v redakcii.

RTVS v súčasnosti nemá vlastný spravodajský portál, stránka rtvs.sk obsahuje len informácie o médiu, živé vysielanie či archív relácií. Online správy redakcia vydáva primárne na facebookovej stránke Správy RTVS (aktuálne má vyše 111-tisíc followerov) a v mobilnej aplikácii s rovnakým názvom.

Prvý spravodajský portál telerozhlasu sa má volať K veci a sídliť bude na adrese www.kveci.sk. Web tak bude niesť názov dennej diskusnej relácie Rádia Slovensko. Voľba názvu K veci pritom nemusí byť najšťastnejšia. Značky RTVS či Správy RTVS sú známe a zabehnuté, navyše majú veľmi vysokú dôveryhodnosť. Nový web vychádzajúci pod týmto logom by z toho mohol ťažiť.

Namiesto toho sa však riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a jeho manažment rozhodli pre menej známy názov K veci, nevyužijú osvedčený dizajn, ktorý je známy divákom televízie, používateľom aplikácie či fanúšikom na Facebooku.

Stránka zrejme ani nebude na doméne rtvs.sk (napríklad na spravy.rtvs.sk či kveci.rtvs.sk), ale len na samostatnej adrese kveci.sk. Potrvá roky, kým sa podarí vybudovať znalosť tejto domény a kým aj široká verejnosť pochopí, že nejde o ďalšiu malú nezávislú internetovú stránku, ale verejnoprávny portál.

RTVS má v televízii, na Facebooku aj v súčasnej mobilnej aplikácii podobnú vizuálnu identitu.
Logo nového spravodajského webu K veci pripomína skôr Denník N ako osvedčený dizajn RTVS.

Prečo sa Rezník a jeho tím rozhodli pre názov K veci, nie je jasné. RTVS na otázky o pripravovanom webe neodpovedá. Rezník však už podobné manažérske rozhodnutie v minulosti urobil. Ako šéf tlačovej agentúry TASR rozbehol web Teraz.sk a neskôr dal polovicu portálu firme blízkej Slavii Capital.

Kto by mal nový web riadiť

Vedúcim nového spravodajského webu RTVS by mal byť Jozef Balko, regionálny reportér z Banskej Bystrice. Športové správy v minulosti robil pre TASR a RTVS, pôsobil aj ako vedúci redakcie regionálneho vysielania RTVS. Bol tiež hovorcom Štátnej ochrany prírody SR a v roku 2014 kandidoval ako nezávislý v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici.

Balkove predchádzajúce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie