Denník N

High 5ive: Keď nemôžeme ísť za kultúrou, kultúra pôjde za nami

Klavirista Igor Levit. Foto - NPR/YouTube
Klavirista Igor Levit. Foto – NPR/YouTube

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Stačí kliknúť sem a hneď sa (aspoň na chvíľu) vymaníte z nervozity týchto dní. Dych sa upokojí a telo zabrzdí. Za klavírom sedí Igor Levit, znie Beethoven. Intímny koncert uprostred regálov s knihami a platňami. To je prostredie, v ktorom sa pravidelne odohráva cyklus Tiny Desk Concert. Je takmer isté, že sa v ňom na YouTube zacyklíte na hodiny.

Igor Levit polovicu svojho mladého života venoval Beethovenovi. Prednedávnom vydal súbornú nahrávku – 32 jeho sonát. Je to na desať hodín počúvania. Keďže koncertovať teraz nemôže, začal s večernými hraniami na Twitteri. Vždy o siedmej večer, pre všetkých. Jeden z prvých krokov kultúry smerom k ľuďom v čase vírusu. A pôjde to určite ďalej.

*

O veľa akcií sme už vplyvom karantény prišli. Ja osobne som sa dosť tešil na koncert kapely Insect Ark. Je to projekt multiinštrumentalistky Dany Schechterovej (hrala napríklad v projekte Angels of Light s Michaelom Girom zo Swans). Na webe skupiny stojí, že ide o „experimental psychedelic doom metal“. Podľa mňa je to soundtrack ku súčasnosti.

Metal zjavne preniká z upoteného pivného prostredia do úplne nových končín. V prípade Insect Ark je to čierny zvukový závoj, ktorý omotáva hlavu. Rozostrená steel gitara nad priepasťou. Ako to znie naživo, sme nevideli, ale môžeme. Kto si trúfa, pozerá nedávny koncert v brooklynskom bare Saint Vitus. A počúva nový album The Vanishing.

*

Prišli sme aj o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie