Denník N

Česi na koronavírus reagujú pomalšie ako Slováci

Turisti majú na tvári ochranné rúška počas návštevy Karlovho mosta v Prahe. Foto - tasr/ap
Turisti majú na tvári ochranné rúška počas návštevy Karlovho mosta v Prahe. Foto – tasr/ap

Senátor, ktorý navštívil Taliansko v čase, keď boli v Česku už prvé potvrdené prípady, koronavírus zľahčoval.

Opatrenie, ktoré po prvých pacientoch s koronavírusom zaviedlo Slovensko, Česi označovali za drastické. Kým na Slovensku zatvorili hranice po 21 potvrdených prípadoch, v Česku tak urobili, až keď ich počet prekročil prvú stovku.

Česká vláda reagovala pomalšie, pretože prvý prípad nákazy sa v krajine objavil už 1. marca, u nás 6. marca.

Medzitým počet nakazených stúpol na 117 (piatkový údaj), pričom v krajine už platí núdzový stav aj zákaz cestovania do rizikových krajín.

Na Slovensku sa zakázali väčšie zhromaždenia už v pondelok, Česi k takému opatreniu pristúpili o deň neskôr, hoci vtedy mali už 61 potvrdených prípadov. Momentálne sú nakazení pacienti v každom českom kraji.

Zdravotná sestra, taxikár aj senátori

Najviac ich je v Prahe, pričom koronavírus sa potvrdil aj u zdravotnej sestry z Moravskosliezskeho kraja, ktorá nebola v zahraničí. Pravdepodobne tak doplatila na nezodpovedného pacienta.

Z potvrdených prípadov je v horšom stave Japonec, ktorý sa nakazil v Nemecku alebo Anglicku.

„Pacient v Prostějove na klinike je vo vážnom, nie však kritickom stave. Je na štandardnom lôžku, ale je tam pneumónia,“ cituje ČT24 českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha (ANO).

Vo vážnom stave zostáva pražský taxikár. „Jeden pacient je vo vážnom zdravotnom stave na JIS-ke so zavedenou pľúcnou ventiláciou. Jeho stav komplikuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie