Denník N

Prezident Venezuely šíri konšpirácie o koronavíruse, v nemocniciach chýba voda aj elektrina

Koronavírus zaznamenali v štrnástich krajinách Latinskej Ameriky. Foto - TASR/AP
Koronavírus zaznamenali v štrnástich krajinách Latinskej Ameriky. Foto – TASR/AP

Situácia sa v mnohom podobá na Slovensko. Koronavírus sa dlho Latinskej Amerike vyhýbal, za ostatné dva týždne počet prípadov stúpol o vyše 10-tisíc percent.

Na konci februára bolo koronavírusom nakazených vyše 83-tisíc ľudí v 46 krajinách. V Latinskej Amerike zaznamenali jediný pozitívny prípad v Brazílii.

„Mnohé medzinárodné výskumy naznačujú, že koronavírus vznikol ako vojnový akt proti Číne,“ povedal pred dvomi týždňami podľa denníka La Vanguardia venezuelský prezident Nicolás Maduro.

„Treba zvýšiť hlas, upriamiť pozornosť a volať na poplach. Musíme dúfať, že koronavírus nie je biologická zbraň proti Číne a ďalším vybraným regiónom sveta.“

V nemocniciach chýba voda či elektrina

Dnes už je nakazených viac ako 135-tisíc ľudí v 127 krajinách vrátane štrnástich štátov Latinskej Ameriky.

V čase publikovania tohto článku nepotvrdili koronavírus v Salvádore, Portoriku a práve vo Venezuele, no Maduro na mesiac zakázal všetky lety z Európy a Kolumbie a zatvoril múzeá i galérie.

Koronavírus sa dlho Latinskej Amerike vyhýbal, no za ostatné dva týždne počet prípadov stúpol o vyše 10-tisíc percent.

Priemerná inkubačná lehota koronavírusu je päť dní. Jeho najväčším rizikom je, že nie všetci nositelia majú klinické prejavy ochorenia. Počet nakazených teda môže v ktoromkoľvek okamihu stúpať geometrickým radom.

Videli sme to napríklad v Brazílii, ktorá hlásila ešte v utorok 35 nakazených osôb. V stredu ich však bolo 69 a vo štvrtok sa počet zvýšil už na 137.

Medzinárodná zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že koronavírus skôr či neskôr príde aj do zvyšných krajín vrátane Venezuely. „Lenže infraštruktúra na to vôbec nie je pripravená a príliš tomu nepomáhajú ani Madurove konšpirácie,“ obáva sa podľa rádiovej stanice WLRN doktor José Félix Oletta.

Krajina je už niekoľko rokov v hlbokej inštitucionálnej aj ekonomickej kríze

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie