Denník N

Podnikateľ v IT Šicko rozbieha systém pomoci pre nemocnice aj domovy dôchodcov, môžete prispieť

Spolumajiteľ Pixel Federation Šimon Šicko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Spolumajiteľ Pixel Federation Šimon Šicko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf najväčšej slovenskej firmy na počítačové hry Šimon Šicko spustil webovú stránku, cez ktorú bude zbierať peniaze na vybavenie nemocníc, zdravotníkov či skupín ohrozených koronavírusom.

Šimon Šicko už nakúpil tisíce rukavíc, ďalšie budú čističe vzduchu do nemocníc. Hovorí, že nemocnice sú na tom so zásobami oveľa horšie, ako si myslíme. „Máme teda zarobené na obrovský problém.“

V rozhovore vysvetľuje, ako budú zbierať peniaze a čo budú za ne nakupovať.

Prispieť môžete na webe KTO POMÔŽE SLOVENSKU.

Prečo chcete robiť systém pomoci pri epidémii koronavírusu?

Nie som vedec, len človek, ktorý robí s dátami, vie ich čítať a interpretovať. A vyšlo mi z toho, že toto bude jedna z najväčších skúšok, ktoré Slovensko zažilo.

Máte pocit, že si nebudeme vedieť poradiť len s oficiálnou ochranou od štátu?

Myslím, že sme veľa vecí podcenili.

Zlyháva podľa vás zatiaľ štát? Spamätal sa neskoro?

Áno, aj keď schvaľujem radikálne kroky, ktoré urobili. Vzhľadom na počet nakazených sme rýchlo zareagovali. Karanténne oparenia či uzavretie letísk vnímam veľmi pozitívne. Najdôležitejšia vec je sociálny dištanc, ktorý môže veľmi spomaliť krivku nárastu nákazy. Problém je v tom, či sme ho urobili pri desiatich nakazených alebo pri stovke nakazených, lebo sa netestovalo. A ide aj o to, ako to ľudia dodržujú. Keď vidíte rad na vlek v Jasnej zo štvrtka, behá vám mráz po chrbte. Ľudia si neuvedomujú, o čo sa hrá. Štát to v určitom momente pochopil, určite však mohol konať aj skôr.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie