Denník N

Na kritiku Ústavného súdu pre rozhodnutie o väzbe pre sudcov je skoro

Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan počas brífingu o rozhodnutí pléna o 13 stíhaných sudcoch. Foto - TASR
Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan počas brífingu o rozhodnutí pléna o 13 stíhaných sudcoch. Foto – TASR

Situácia je diametrálne odlišná pri obvinených sudcoch, pri ktorých nie je možnosť verifikácie výpovede spolupracujúcej osoby.

Autor pôsobí na Katedre trestného práva a kriminológie
Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave

Vyzliecť z talárov, zatvoriť do väzenia a zahodiť kľúč – veď načo sa babrať so zbytočnou byrokraciou, ktorú tí fiškáli nazývajú právom na spravodlivý proces. Aj takto by teraz mohla vyzerať spravodlivosť podľa niektorých naslovovzatých právnych expertov. Veď tí skorumpovaní sudcovia si nič iné ani nezaslúžia.

Lenže veci sa majú trochu inak a sú, pochopiteľne, o niečo zložitejšie.

Právo na spravodlivý proces nie je žiadnou byrokratickou nutnosťou, ale jedným zo základných práv, ktoré upravuje Ústava Slovenskej republiky a ktoré platí pre každého rovnako, nielen pre bežných občanov, ale aj pre verejných činiteľov, vrátane sudcov.

Pochopiteľne, aj tí sa môžu dopúšťať trestnej činnosti, napríklad trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa alebo trestných činov korupcie. A keď sa takýmto spôsobom spreneveria svojmu poslaniu, čoho priamym dôsledkom je popretie hodnôt právneho štátu a liberálnej demokracie, zahŕňajúcich napríklad rovnosť pred zákonom, musia si byť vedomí toho, aké tresty za to môžu očakávať. Tieto tresty však musia byť spravodlivé a najmä, orgány činné v trestnom konaní a trestné súdy sa k nim musia „dopracovať“ zákonným spôsobom.

Trinásť sudcov všeobecných súdov, ktorí boli obvinení z viacerých trestných činov, nie je žiadnou výnimkou. Boli zadržaní, obvinení a generálna prokuratúra poslala do Košíc žiadosť o súhlas s ich vzatím do väzby.

Lenže vznesenie obvinenia je len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kočnerova Threema

Komentáre

Teraz najčítanejšie