Denník N

Korona je ako asteroid, musíme vymyslieť, ako to zvládneme. Umelci, producenti, promotéri a vydavatelia rátajú straty

Kým hľadiská opäť zaplnia diváci, ešte to potrvá. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kým hľadiská opäť zaplnia diváci, ešte to potrvá. Foto N – Tomáš Benedikovič

Divadlá, kiná a kultúrne centrá sú zatvorené. Pýtali sme sa, ako krízová situácia v súvislosti s koronavírusom ovplyvnila ich prácu, plány a aké to pre nich predstavuje finančné riziká.

Marek Adamov
Stanica Žilina-Záriečie

Zatvorili sme Stanicu aj Synagógu, zrušili sme desiatku akcií, výstavu, dielne… Spolu so zatvoreným barom to bude riadny škrt cez náš napätý rozpočet, ale na dva-tri týždne to zvládneme. Chápeme, že je dôležité spomaliť šírenie vírusu, to je teraz priorita. V pauze maľujeme, riešime opravy, upratovanie a „papiere“, veci, na ktoré máme inak málo času. Žiadnu paniku, seďme chvíľu doma a držme si palce.

Tomáš Hudák
stand up komik a scenárista

Tento týždeň som mal ísť na standupy do Popradu a do Piešťan, no padli aj všetky ďalšie vystúpenia naplánované na marec. Zatiaľ sa preventívne zrušili akcie na dva týždne a snažili sme sa nájsť náhradné termíny na apríl a máj. V našej rozhlasovej relácii Skúška sirén nám zatiaľ zrušili len obecenstvo a práve rozmýšľame, ako to urobiť úplne inak. Nebudú ani žiadne firemné eventy, takže vypadli aj moderovačky a teraz všetci čakáme, čo urobí televízia. To už by bol pre šoubiznisový segment veľmi veľký výpadok, pre mnohých hercov je totiž televízia záchranný pilier. Mnoho standupistov už dlhšie rozmýšľa, či nezačať niečo skúšať vymýšľať na webe, problém je, že zatiaľ nik nevie, ako by z toho mohli byť peniaze.

Michal Kaščák
promotér

Pred týždňom som bol na konferencii v Londýne, kde už to bola téma. S letom zatiaľ každý počíta, ale keď sa nebudú môcť konať open-air festivaly, v prvom rade to postihne umelcov. Vidíme to teraz, keď sa zatvárajú kluby, tento výpadok už umelcov postihuje, po nich príde rad na dodávateľov, technikov, prenajímateľov priestorov, kluby. Toto by sme mali vidieť, dosah na základnú bázu hudobnej scény.

Lyrik, raper a muzikant

Modré hory zrušili najbližšie koncerty, tie ďalšie, vrátane mojich sólových, sú otázne, keďže situácia s koronakrízou je nepredvídateľná. Honoráre tvoria dôležitú časť rozpočtu našej dvojdetnej rodinky zaťaženej neveľkou hypotékou, ale s nárokmi na kvalitnú výberovú kávu. Našťastie mám riziko diverzifikované a robím aj pre niekoľkých klientov ako PR konzultant na voľnej nohe a, samozrejme, môžem robiť v rámci karantény z domu. Žijeme skromne, ale šťastne a teraz budeme žiť ešte skromnejšie, ale verím, že šťastne rovnako.

Blaho Uhlár
divadlo Stoka

V štátnom divadle máte nárok aspoň na výplatu, ale u nás nemáte nárok na nič. Keď sa neodohrajú predstavenia, nemôžeme vyplácať honoráre. Nezávislá kultúra nemá nárok na dotáciu, nemusí ju dostať a môže sa akurát

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie