Denník N

Ako učiť deti doma? Praktické rady, ktoré vám to uľahčia (anketa s odborníčkami na výchovu)

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Je dobré zachovať deťom aj v čase prerušeného vyučovania režim, ale rodičia nemôžu plne nahradiť učiteľov a ani by si to nemali dávať za cieľ. „Rodičia by nemali príliš tlačiť na pílu,“ radia odborníčky.

Odborníčok na výchovu sme sa opýtali:

  1. Je dobré, aby rodičia aj v tieto dni zachovali pre deti ustálený režim, alebo im môžu dať väčšiu voľnosť?
  2. Akým chybám by sa mal vyhnúť rodič, keď sa snaží učiť deti doma?
  3. Veľa rodičov teraz robí z domu, to znamená, že nemôžu deťom venovať 100 percent svojej pozornosti. Odporúčali by ste, aby v takom prípade využili aj rôzne edukačné aplikácie a webstránky?

Soňa Pekarovičová, špeciálna pedagogička CentrumDys

1. Ustálený režim odporúčam, ale to nevylučuje možnosť väčšej voľnosti. Dôležité je, aby to dávalo zmysel. Deti potrebujú vedieť, čo môžu očakávať a kedy. Malým deťom to poskytuje pocit väčšej emočnej istoty, starším deťom pomáha eliminovať vyjednávanie o tom, koľko a kedy sa budeme učiť. Nie je nutné ísť presne podľa hodiniek. Stačí, ak je zrozumiteľný rytmus v dopoludňajšej a popoludňajšej časti dňa. Dohoda môže napríklad vyzerať tak, že po tom, ako sa ráno najeme a oblečieme, budeme sa hodinu učiť alebo sa budeme učiť slovenčinu a matiku.

Po učení nasleduje pre dieťa voľná hra alebo možnosť sledovať televíziu a podobne. K učeniu sa vrátime poobede po tom, čo mama dokončí svoje pracovné povinnosti. V závislosti od veku dieťaťa si tento spoločný plán tvorte spolu a zohľadňujte svoje povinnosti. Niekomu vyhovuje učiť sa v celku a inému zase rozdeliť si to na viac častí. Dohoda sa dá deliť aj podľa schopnosti dieťaťa samostatne pracovať. Napríklad úlohy z predmetov, ktoré dieťa zvládne, si píše samo a rodič len skontroluje, a iné predmety sa učia spolu.

2. Nie som si istá, či je vhodné v tejto situácii hovoriť rovno o chybách. Rodičia nie sú pedagógovia, niektorí nerozumejú základom didaktiky. Zvlášť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy, Slovensko

    Teraz najčítanejšie