Denník N

Vedkyňa: Matematika pomáha chápať aj šírenie vírusu. Ľuďom ju približujem cez Simpsonovcov

Matematička Tereza Bártlová. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Matematička Tereza Bártlová. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Tereza Bártlová je rekreačná matematička. Neznamená to však, že sa svojmu odboru venuje len vo voľnom čase. Skôr naopak. Cez skladačky, hlavolamy, ale aj seriály ako Futurama alebo Simpsonovci ukazuje obyčajným ľuďom, ako rozumieť zložitému svetu matematiky.

„Bez popularizácie by sme boli len čudáci v bielych plášťoch,“ hovorí vedkyňa pre český Deník N v rozhovore, ktorý vznikol pri príležitosti Medzinárodného dňa matematiky, ktorý je 14. marca. Nevyhli sme sa nakoniec ani téme koronavírusu.

Rekreačná matematika znie sympaticky aj ľuďom, ktorí nemajú k tomuto odboru silný vzťah. Čo si pod tým pojmom máme predstaviť?

Rekreačná matematika je zameraná na popularizáciu, neformálne vzdelávanie a vzdelanie nematematikov. Mala by v sebe mať hravý duch, byť zábavná a zaujať verejnosť bez ohľadu na vzdelanie alebo vek.

Pre malé dieťa to môže byť skladanie kociek podľa veľkosti, pre starších a dospelých to sú hlavolamy alebo skladačky, riešenie zábavných úloh. Tie sa môžu venovať aritmetike, geometrii, matematickej analýze, ale napríklad aj náročnejším odborom, ako sú teórie grafov alebo správanie krivky.

Na rozdiel od klasických slovných úloh má rekreačná matematika vyšší cieľ. Napríklad aby sa dala ohmatať, ako je to v prípade hlavolamov. Veľmi atraktívne je spojenie matematiky a literatúry, filmov alebo seriálov. Mala by zapadať do reálneho sveta a vypichnúť príklady zo života, aby potvrdila a ukázala, že matematika je všade okolo nás.

Spomenuli ste filmy a seriály. V rámci svojho vedného odboru sa zaoberáte seriálom Simpsonovci alebo skladačkami. Čo majú s matematikou spoločné?

V oboch je matematika, ale nie všetci ju na prvý pohľad vidia, pretože je viac či menej skrytá. Pri tangramoch pracujeme s jednoduchou geometriou a inštrukciami, podľa ktorých ich skladáme. Na začiatku sa vytvoria štvorce alebo sa prehnú kolmo, pozdĺžne, otočia sa o 180 stupňov. Na zloženie celého tangramu potrebujeme priestorovú predstavivosť a povedomie o tom, ako sa geometrické telesá správajú, aby nám do seba dieliky zapadali.

A čo tí Simpsonovci?

Simpsonovci sú seriálom s množstvom vtipov z rôznych oblastí a matematika je jednou z nich. Tvorcovia sú vyštudovaní matematici, fyzici a informatici. Podarilo sa im do seriálu matematiku infiltrovať tak, aby nikoho na prvý pohľad nevystrašila. Niektoré Homerove alebo Bartove vtipy sú na prvý pohľad nezrozumiteľné, ale keď máte matematické povedomie, zistíte, že sú založené na serióznej matematike a majú hlbokú pointu.

Môžete uviesť nejaký príklad?

V jednom z dielov si Homer nasadil okuliare a len tak predniesol matematickú poučku o trojuholníkoch. Kto si však pamätá zo strednej školy vlastnosti trojuholníka a zamyslí sa nad ňou, zistí, že je nezmyselná.

Nielenže tá veta všeobecne neplatí, ale ona neplatí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie