Denník N

Zdravie povýšil nad peniaze. Oravský podnikateľ roka vysvetľuje, prečo väčšinu ľudí nechá doma

Foto - archív MTS
Foto – archív MTS

Minulý týždeň získal Juraj Habovštiak ocenenie EY Podnikateľ roka. V piatok poslal 90 percent pracovníkov na dovolenku alebo im nariadil prácu z domu.

Majiteľ firmy MTS v Krivej na Orave totiž pochopil, že niektorí ľudia vo firme brali hygienické pokyny ľahkovážne – a nedalo sa ich ustrážiť.

Aj pre epidémiu koronavírusu sa rozhodol, že bude situáciu riešiť razantne. „Lepšie je teraz nepracovať, aby sme boli zdraví, ako potom, keď budeme paralyzovaní,“ povedal v rozhovore pre Denník E Habovštiak.

Firma v obmedzenom režime podľa neho vydrží bez väčších problémov niekoľko mesiacov. Ak sa situácia nezlepší ani potom, Habovštiak má v rezerve ďalšie riešenia, ktoré firmu zachránili aj v krízových rokoch 2008 – 2009.

Rozhovor s ním je dobrou inšpiráciou nielen pre výrobné, ale aj pre kancelárske firmy – pre ich majiteľov aj pre zamestnancov.

Píšu nám ľudia, že sa boja, aby sa v práci nenakazili od svojich kolegov. Čo pre svojich pracovníkov robíte vy, aby sa nenakazili?

Vychádzame z toho, že naši pracovníci sú najcennejšie, čo vo firme máme. Bez nich by firma nebola. Práve teraz sme mali poradu. Už niekoľko týždňov robíme rôzne opatrenia, ale, žiaľ, máme aj niektorých ľudí, ktorí to berú na ľahkú váhu. Nedokážem zabrániť tomu, že jeden človek príde a nakazí ostatných. Preto sme pristúpili k celofiremnej dovolenke a časť ľudí pracuje z domu. Dávame im domov počítače, pripájame ich na sieť a poučujeme ich, aby obmedzili sociálne kontakty.

Kedy ste rozhodli o celofiremnej dovolenke?

Práve dnes. Ale opatrenia robíme už takmer mesiac.

Aké opatrenia?

Zakázali sme návštevy a služobné cesty. To bolo najprv. Takisto sme kontrolovali, kto kde bol na dovolenke. Do firmy sme nepustili nikoho, kto bol na dovolenke v Taliansku. Ľudí a firmu môžete ochrániť pred vonkajším prostredím, čo sme aj urobili, ale neochránite ich zvnútra – keď sa človek správa doma nezodpovedne a donesie nákazu do firmy.

Celofiremnú dovolenku ste dali na týždeň alebo na dva?

Dali sme ju na neurčito. Zatiaľ na týždeň, ale každý týždeň to budeme aktualizovať. Predpokladám, že to bude dlhšie. Ako sledujem okolie, ľudia to stále neberú veľmi vážne. Treba sa vžiť do Talianska, pozrieť sa, ako to je tam. To, čo sa deje v Taliansku a v Číne, sa bude diať aj u nás. My musíme konať už teraz – nie potom, keď sa to rozbehne. Zrejme máme veľa nakazených, len o tom nevieme. Máme filozofiu, že lepšie je teraz nepracovať, aby sme boli zdraví, ako potom, keď budeme paralyzovaní. To by ohrozilo naše podnikanie viac. Teraz nemôžeme ratovať ekonomiku, čísla, excely a kusy. Radšej nech sú marcové reporty nanič, len nech je dobré to ostatné.

Foto – MTS

Výroba teda úplne stojí?

Áno.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie