Denník N

Španielsko otočilo. Doteraz išlo talianskou cestou, teraz bojuje s koronavírusom

Kostýmy na flamenco a pre toreádora v centre Madridu. Foto - TASR/AP
Kostýmy na flamenco a pre toreádora v centre Madridu. Foto – TASR/AP

Medzi infikovanými je viacero politických špičiek. Chorý je aj tajomník radikálnej strany Vox, ktorý si na mítingu podával s ľuďmi ruky.

Máte podozrenie, že by ste mohli mať koronavírus? Regionálne katalánske zdravotníctvo pripravilo online test.

Prvá otázka: Boli ste v priebehu posledných 14 dní v niektorej z postihnutých oblastí?

Nasleduje ich menný zoznam: od niektorých regiónov Španielska, Francúzska a Nemecka až po celé Taliansko, Južnú Kóreu, Čínu, Singapur a Irán.

Odpovedám „nie“. Druhá otázka: Boli ste v blízkom kontakte s niekým, komu potvrdili alebo testovali koronavírus SARS-CoV-2? Podľa testu blízky kontakt znamená, že s nakazeným žijem v jednej domácnosti, zakašľal na mňa, rozprávala som sa s ním dlhšie ako pár minút, vzdialenosť medzi nami bola menej ako dva metre alebo bol v kontakte „s mojimi sekrétmi“.

Pri tisíckach potvrdených prípadov naprieč Španielskom a stovkách naprieč Katalánskom je ťažké so stopercentnou istotou povedať, že na mňa nikto v supermarkete nezakašľal. Ale odpoveď „neviem“ tam nie je. Takže „nie“.

Posledná otázka: Máte niektoré z týchto symptómov? Horúčka, kašeľ, problémy s dýchaním, celkový nepokoj. Áno, mám.

„No et preocupis… Nerobte si starosti, pravdepodobne SARS-CoV-2 nemáte.“ Vybavené.

Aj pri zmene odpovedí, keď človek bol v kontakte s niekým nakazeným, ale nemá symptómy, mu systém oznámi, aby si nerobil starosti. Ešte pred pár dňami sa takýto test považoval za dostačujúci.

Dnes to už neplatí. Španielsko po vyše dvoch týždňoch odkladania boja s novou chorobou známou ako COVID-19, ktorú diagnostikovali u vyše 4-tisíc nakazených a na ktorú zomrelo viac ako 80 ľudí, začalo prijímať opatrenia.

Treba viac testovať

V celom Španielsku je v piatok popoludní 4209 infikovaných, čo je o 1259 viac ako včera. Z toho 272 leží na jednotke intenzívnej starostlivosti a 120 zomrelo.

Smrtnosť je v Španielsku teda zatiaľ na úrovni 2,9 percenta.

Ešte horšie však znejú čísla, s ktorými prišlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie