Denník N

Taliansky novinár: Koronavírus podcenili. Futbal najskôr nezastavili, lebo zachraňovali biznis

Foto - archív G. M.
Foto – archív G. M.

Gaetano Mocciaro opisuje sebecké záujmy talianskych futbalových klubov, ktoré sa do poslednej chvíle nechceli vzdať peňazí za vstupné zo zápasov. Odkladali ich pre to, aby ich nemuseli hrať bez divákov, ale neskôr pred divákmi.

Atalanta Bergamo v utorok nastúpila na ihrisku španielskej Valencie v odvete osemfinále Ligy majstrov. V ďalších dňoch však v európskych pohároch nemohli hrať AS Rím ani Inter Miláno, ktorí mali súperov zo Španielska. AS Rím malo hrať proti Getafe, ktorého prezident sa sťažoval, že svojich hráčov letom do Talianska v súčasnej situácii neohrozí. UEFA potom oba zápasy zrušila. Prečo teda Atalanta vôbec smela cestovať?

Vysvetlenie je pomerne jednoduché. Španielska vláda v utorok rozhodla o zastavení leteckej dopravy do a z Talianska. Atalanta letela do Valencie ešte deň predtým a taktiež zo Španielska odletela v utorok pred polnocou. Znamená to, že z Talianska odišli a aj sa vrátili načas. Keď potom o dva dni neskôr podobná cesta čakala Getafe na zápas s AS Rím, už bolo príliš neskoro. Španielska vláda na cestu aj tak neudelila povolenie.

Talianska Serie A je nateraz pozastavená do začiatku apríla. Aj po prepuknutí koronavírusu na severe krajiny však liga istý čas ďalej pokračovala. Považujete už teraz reakciu funkcionárov a politikov pri zastavení súťaže za príliš pomalú?

Taliansky futbal problém koronavírusu podcenil. Dlhý čas bolo hlavným motívom v rámci rozhodovacieho procesu to, ako zachrániť biznis. Niektorí si mysleli, že keď zápasy odložia, vyhnú sa hraniu pred prázdnymi štadiónmi a neskôr budú môcť nechať futbalistov znova hrať pred fanúšikmi. Z tohto dôvodu sa z toho stalo jedno veľké bláznivé divadlo na najvyšších poschodiach vedenia talianskej ligy, v ktorom majitelia a športoví riaditelia klubov zo všetkých síl bojovali, aby si ochránili svoj biznis.

Poviem to na príklade: 1. marca sa mal hrať zápas medzi Juventusom Turín a Interom Miláno. Dva tímy zo severu, kritická situácia, takže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie