Denník N

Matovič chce lokalizovať mobily. Vieme určiť ohniská nákazy a upozorňovať tých, čo porušia karanténu, vraví expert

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované v utorok 24. 3. – Premiér Igor Matovič chce umožniť štátu, aby mohol v čase koronavírusu využívať lokalizačné údaje od mobilných operátorov. Expert na monitorovanie pohybu SIM kariet o tom hovoril ešte predtým, ako premiér oznámil takúto ambíciu.

Peter Fusek pracuje pre firmu, ktorá vďaka mobilom napríklad zmapovala reálny počet obyvateľov Bratislavy. Na Facebooku pred pár dňami vyzval vládu, aby využila lokalizáciu SIM kariet na odkrývanie ohnísk nákazy a na boj s koronavírusom. Zakrátko, pár dní po voľbách, Igor Matovič prišiel s návrhom, aby štát mapoval príchody zo zahraničia cez mobily a posielal SMS o karanténe adresne tým, čo prišli z Talianska. Neskôr, v utorok 24. marca, Matovič oznámil, že štát chce využívať tieto údaje mobilných operátorov. Rozhovor vznikol ešte 14. marca.

Rozumiem tomu správne, že ste už krátko po voľbách komunikovali s Igorom Matovičom?

Sme slovenská firma, ktorá vyrába softvér a ten operátorom monetizuje ich dáta. Na Slovensku pôsobíme pod značkou Market Locator. Poskytujeme súkromnému sektoru agregované a anonymizované dáta o pohybe obyvateľov.

Slovensko a Česko je typické tým, že to používa iba komerčný sektor. V Saudskej Arábii to je presne opačne – využíva to len vláda. Presne na takéto situácie, ako je teraz.

Už pred dvoma rokmi sme túto službu začali ponúkať štátu a robiť pre nich workshopy. Najprv pre ministerstvo vnútra, potom sa pridali aj zdravotníctvo a doprava. Slovensko má systém varovania, ten však funguje pomocou sirén a ohlasovania v obecnom rozhlase. Pritom by to šlo urobiť aj SMS-kami – cielene, podľa toho, kde sa občan nachádza, a to priamo do mobilu v jeho ruke. Je to celé pripravené, stačí to len zapnúť.

Dlho to však nebola téma. Teraz, keď prišla kríza s koronavírusom, som na to začal upozorňovať súčasného aj budúceho premiéra, aj tagovaním vo facebookových príspevkoch.

Ako reagovali?

Obaja začali o tomto nástroji komunikovať, ale s nami sa nik nespojil. Matovič sa možno s niekým spojil, keďže poznal presné čísla.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie