Denník N

Sagan pomocník, Cavendish egoista. Odfláknutý finiš rozhodol o žltom drese

Veľmi tesný finiš. Ak by Cavendish (úplne hore) zabral, mohol byť tretí. Foto - Letour.fr
Veľmi tesný finiš. Ak by Cavendish (úplne hore) zabral, mohol byť tretí. Foto – Letour.fr

Mark Cavendish v prehranom špurte vypustil úplný záver a pripravil svojho kolegu o žltý dres. Peter Sagan ťahal svojho lídra v silnom daždi a vo vetre, musel sa sám doťahovať do skupiny po defekte a aj tak skoro vyhral. Nedeľňajšia etapa ukázala, aký veľký je rozdiel medzi ním a bežnými šprintérmi.

Je to jeden z tých príbehov, čo nevymyslíte. Až do posledných 500 metrov druhej etapy Markovi Cavendishovi všetko perfektne vychádzalo. V silnom daždi a vo vetre sa jemu a ďalším piatim tímovým kolegom podarilo dostať dopredu a ich celkovo 26-členná vedúca skupina potom 57 kilometrov držala pelotón úspešne na dištanc.

No keď sa začalo špurtovať o víťazstvo, celé sa to pokazilo: Brit vyštartoval prvý, no až príliš skoro pred cieľom.

Minuli ho André Greipel aj Peter Sagan, a keď Cavendish videl, že tentoraz nezvíťazí, záverečné metre vypustil, posadil sa, prestal šliapať – a dostal sa cez neho ešte aj Fabian Cancellara.

Tretí či štvrtý – normálne by na tom zas tak nezáležalo. Lenže Cancellara tretím miestom získal časový bonus a vďaka tomu predstihol na prvom mieste v celkovom hodnotení Tonyho Martina, Cavendishovho spolujazdca, o tri sekundy.

Cavendish: Nie je to počítačová hra

Frustrovaný Brit po finiši bez slova odišiel do tímového autobusu Etixx Quick-Step. Keď z neho po tridsiatich minútach vyšiel, začal kritikou svojho inak výborného a spoľahlivého hlavného rozbiehača Marka Renshawa.

Hovoril, ako Renshaw „vystúpil“ z vláčika príliš skoro a ako chcel on sám vyštartovať až 200 metrov pred cieľom. „Keď ma Cancellara porazí v šprinte, znamená to, že som špurtoval príliš dlho,“ snažil sa vysvetliť pre Velonews.

„Je to sklamanie, Tony je sklamaný. Pozrel som si to ešte na videu a chalani za mnou to urobili perfektne. Myslím, že by som mohol dostať džob ako ich rozbiehač šprintov.“

V zlej taktike tímu, ktorý vo finiši disponoval až šiestimi jazdcami, mal do veľkej miery pravdu. No stále to nevysvetľuje, prečo pred koncom prestal špurtovať.

„Pozrite sa na túto fotku. Ak by som si mohol udržať tretie miesto, mohol som si udržať aj víťazstvo,“ snažil sa obhájiť snímkou z úplného záveru špurtu, kde je takmer v jednej línii so svojimi troma premožiteľmi. No ľudí na sociálnych sieťach nepresvedčil a jeho vypustený záver sa rozoberal viac ako tesný súboj Sagana s Greipelom o prvé miesto.

„Niektorí imbecili si myslia, že cyklistika je počítačová hra. Problém je, že na sociálnych sieťach a v televízii ich je počuť. Som zdeptaný za Tonyho Martina. Blahoželám Andrému Greipelovi,“ napísal Brit na svojom twitteri.

Tony Martin sa skoro rozplakal

Prehru vo finiši by v Cavendishovom tíme asi pochopili, no pád až na štvrté miesto po ležérnom závere bol už príliš. Zo sebeckosti obvinil šprintéra aj Patrick Lefevere, šéf Etixx Quick-Step. „Cavendish prestal šprintovať a to stálo Tonyho (žltý) dres. Bola to zrejme naša posledná šanca ho získať,“ povedal nahnevane pre Guardian.

„Všetko, čo sa mohlo pokaziť, sa pokazilo,“ zhrnul zase pre Velonews. Etixx vo vedúcej skupine tvrdo makal, aby ju nedostihol pelotón. Nešlo mu len o Cavendishovo víťazstvo, ale aj o žlté tričko pre Martina.

Situácia pred finišom bola jasná: dovtedy vedúci jazdec a víťaz úvodnej časovky Rohan Dennis bol ďaleko vzadu v pelotóne a jedinou otázkou tak bolo, či dres po ňom preberie Martin (strácal 5 sekúnd) alebo Cancellara (7 sekúnd). Keďže v hromadných špurtoch jazdcom započítavajú rovnaký konečný čas, jedinou úlohou Etixxu bolo nedovoliť Cancellarovi dostať sa na jedno z prvých troch miest, za ktoré sa dávajú časové bonusy – 10, 6, a 4 sekundy.

„Bol som prekvapený, keď mi náš hovorca povedal ‚Dal si to‘,“ hovoril nový líder Cancellara. „Chcel som to vidieť na obrazovke, aby som tomu uveril.“ V pondelňajšej etape si žltý dres oblečie už po 29-krát.

Zato vynikajúcemu časovkárovi Martinovi tesne ušiel žltý dres na Tour de France už toľkokrát, že sa začína hovoriť o kliatbe. „V skupine nás bolo veľa, ale nevyhrali sme etapu ani nezískali tričko. Je to veľké sklamanie,“ hovoril Nemec takmer so slzami v očiach.

Sagan sa obetoval pre Contadora

O kúsok ďalej sa medzitým v tímovom autobuse Tinkoff-Saxo tešili z malého víťazstva. Vo vedúcej skupine totiž dorazil do cieľa aj Alberto Contador a na svojich dvoch veľkých rivalov Naira Quintanu a Vincenza Nibaliho nabral náskok 1 minútu a 24 sekúnd.

V zlom počasí ho chránili a pomáhali ťahať skupinu traja kolegovia – Daniele Bennati, Michael Rogers a Peter Sagan. „Snímam pred nimi klobúk,“ hovoril po etape pre Cyclingnews. „V takéto dni môžete získať viac ako v horách.“

Veľa pre neho odpracoval práve Sagan, o ktorého pozícii v tíme sa pred Tour veľa hovorilo. Ak by bol v pozícii lídra tímu, určite by sa snažil šetriť sily na záverečný šprint, schovaný za svojimi kolegami tak, ako to robili Greipel s Cavendishom.

V neprehľadnej situácii za silného dažďa a vetra však bolo vidieť, ako Sagan necelých 50 kilometrov z plných síl ťahá spolujazdcov v snahe dostihnúť vedúcu skupinu, a ako neskôr úplne na čele sem-tam pomáha držať tempo a náskok pred pelotónom.

V silnom vetre potom dostal tesne pred koncom defekt, no aj tak sa dokázal v silnom vetre vrátiť späť do skupiny.

To všetko ho určite stálo veľa síl a nakoniec mohlo byť dôvodom, prečo vo finiši tesne prehral s Greipelom, no napriek tomu bol Sagan spokojný. „Veľa lídrov dnes zostalo vzadu, no náš Alberto Contador prišiel s nami v prvej skupine a získali sme tak cenné sekundy. Etapa vyšla excelentne.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie