Denník N

Nočná mora alebo víťazstvo nad neoliberálnou totalitou (reakcie politikov na grécke referendum)

Foto: TASR. Koláž: N
Foto: TASR. Koláž: N

Gréci v nedeľu odmietli reformy, ich premiér chce ďalšie rokovania s eurozónou a žiada odpustenie dlhov. Ako na udalosti reagujú slovenskí politici. Aktualizované 15:52.

Peter Kažimír (minister financií, Smer)

„Nočná mora euro-architektov, že niektorá krajina by mohla opustiť klub, sa zdá byť realistickým scenárom po tom, čo Grécko dnes zvolilo nie.“ (Twitter)

„Odmietnutie reforiem Gréckom nemôže znamenať, že sa k peniazom dostanú ľahšie.“ (Twitter)

 

Ľuboš Blaha (Smer, predseda výboru NR SR pre európske záležitosti)

„Dnešok sa zapíše do dejín ako deň, keď demokracia zvíťazila nad neoliberálnou totalitou. Grécko sa vzoprelo, Grécko povstalo.“

http://www.facebook.com/lubos.blaha.7/posts/10205934625758548

 

Monika Flašíková-Beňová (Smer)

„Napriek opakujúcim sa siláckym rečiam o tom, ako je eurozóna na prípadný odchod Grécka momentálne pripravená, sa všetky dôsledky takéhoto kroku nedajú hodnoverne predvídať. Áno, technicky to možno v istom časovom horizonte prežije. Na druhej strane to však prinesie výraznú mieru destabilizácie, no hlavne popretie myšlienky jednotnej a solidárnej Európy, ktorej pôvodný význam by takýmto krokom fakticky zanikol.“ (TASR)

 

Radoslav Procházka (Sieť)

„Nastal čas na priateľskú rozluku. Fungovanie gréckeho štátu a ekonomiky je totiž nezlučiteľné so životom v eurozóne. Na stretnutí euroskupiny by preto slovenský minister financií nemal podľahnúť tlaku na nezmyselné ústupky novým gréckym požiadavkám na ďalšie peniaze.“

 

Richard Sulík (SaS)

„To, že ‚zachraňovanie‘ Grécka zlyhalo na plnej čiare, je dnes zrejmé každému čo len trochu objektívnemu človeku. Výsledky „zachraňovania“ sú neodškriepiteľné – dvojnásobná nezamestnanosť, o polovicu vyšší verejný dlh, priemyselná produkcia na úrovni 70. rokov. Dovolím si povedať, že stále viac ľudí je presvedčených, že toto všetko nemuselo byť, keby Grécko skrachovalo vtedy, kedy skrachovať malo – čiže na jar 2010 – a súčasne opustilo eurozónu. Do dvoch rokoch by bolo z najhoršieho vonku a dnes by skromne prosperovalo.“ (hnonline.sk)

 

Andrej Kiska (prezident SR)

„Ak chce byť Grécko prosperujúcou a stabilnou krajinou, reformy potrebuje. Čím dlhšie sa budú reformy odkladať, tým ťažšie budú. Grécka vláda hovorí, že Grécko chce zostať v eurozóne. Lenže eurozóna má svoje pravidlá a tie treba rešpektovať, pretože bez nich nemôže spoločná mena fungovať. Občania každého štátu sú sami zodpovední za to, ako sa ich krajina bude vyvíjať. Rešpektujem rozhodnutie gréckych voličov, ale aj oni musia rešpektovať záujem občanov ostatných 18 krajín eurozóny, aby bola ich mena spoľahlivá a rešpektovaná. Na tom výsledok referenda nič nezmenil.“

 

Lucia Žitňanská (Most-Híd)

„Ak Gréci svoje jednoznačné ‚NIE‘ pochopili ako lepšiu vyjednávaciu pozíciu svojich ministrov pre prípadné ďalšie rokovania s veriteľmi, budú pravdepodobne sklamaní. Akoby si grécki politici dostatočne neuvedemovali, že grécke NIE a európske ÁNO sú spojené nádoby. Čím hlasnejšie bude znieť z Grécka NIE, tým slabšie bude znieť európske ÁNO. Politické náklady na prípadnú ďalšiu pomoc Grécku už začínajú byť v európskych krajinách príliš vysoké na to, aby s ňou Gréci mohli ešte počítať. Našou úlohou je teraz nájsť cestu ako zachrániť naše ekonomické záujmy (t.j. vklady a záruky do záchranných mechanizmov) a zároveň ako ochrániť stabilitu eurozóny ako celku.“

 

Ján Figeľ (KDH)

„Rozhodnutie, ktorým potvrdili doterajšiu líniu populistickej ľavicovej vlády, ktorá nemá riešenia pre vlastnú krajinu, je cesta do totálneho neznáma. Slovensko, EÚ a eurozóna sú však dnes pripravené na scenáre, ktoré predtým neexistovali, aj na prípadný odchod Grécka. Nevidieť totiž odhodlanie pre skutočné zmeny.“ (TASR)

 

Miroslav Beblavý (Sieť)

Osud Grécka v tejto chvíli drží v ruke výhradne Banková rada ECB a bude ho držať v ruke až kým nenastane jedno z dvoch rozhodnutí: dohoda Grécka s veriteľmi alebo odchod Grécka z eurozóny. Nezávidím guvernérom centrálnych bánk túto zodpovednosť a volení predstavitelia národov Európy by ich nemali dlho nechať v tomto postavení. (Facebook)

 

Jozef Mečiar (Nova)

„Príbeh Grécka je o všeličom ale najmä o neznesiteľnej ľahkosti podľahnutia populizmu. Silno sa treba poučiť aj u nás doma. Lebo teraz pozeráme na juh Európy z poschodia, ale aj my máme svoju Syrizu (a nie jednu).“

 

Natália Blahová (SaS)

„Odkázali nám, že šetriť nebudú. Naopak. Požadujú škrtnutie dlhu. A truhlík Fico tvrdí, že to vôbec nebude mať vplyv na našu krajinu. Už je v kýbly celý euroval, záruky, pôžičky! Nezabudnite. Pre tieto scestné opatrenia padla vláda na Slovensku.“ (Facebook)

 

Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS)

„Gréci podľa (aj môjho) očakávania povedali dohode s EÚ a reformám nie. Čo je ale neuveriteľné, je to, že veľká časť gréckej verejnosti je aj napriek tomu presvedčená, že my v EÚ musíme ďalej financovať ich deficitné hospodárenie, po slovensky, život na dlh. Nie, nie sme to povinní robiť. Grécko potrebuje reformy, ktoré zmenia ich stratovú ekonomiku na prosperujúcu. Tak ako sme to urobili my na Slovensku. Ak sa to rozhodnú urobiť, môžeme im pomáhať. Ak nie, prečo by sme mali?“ (Facebook)

 

Ľubomír Galko (SaS)

„Mohlo to byť o 5 rokov skôr a mohlo to byť bezbelostnejšie. Nebyť niekoľkých politických avanturistov, včítane tých slovenských. Ale keď 16 krajín sa nemôže mýliť… Milí slovenskí eurohujeri, keď budete nabudúce opäť uvažovať, že sa vydáte na cestu ‚musíme, lebo geoolitika…‘, mali by ste tomu Richardovi Sulíkovi veriť predsa len trocha viac. Neožobračíte ľudí na Slovensku o hromadu peňazí.“ (Facebook)

 

Béla Bugár (Most-Híd)

Referendum v Grécku len potvrdilo, že naďalej tam prevláda populizmus nad zodpovednosťou. Je teraz úlohou predstaviteľov eurozóny a EÚ zaujať rázny a nekompromisný postoj pri ďalších rokovaniach s gréckou vládou. Grécko by malo za svoju nezodpovednosť niesť aj dôsledky. (Facebook)

 

Jozef Kollár (Skok)

„Jasné NIE (podmienkam veriteľov) vo včerajšom referende v Grécku. Ukázalo sa, že 16 krajín eurozóny sa pred 5 rokmi mýlilo. Politici pri zachraňovaní Grécka jasne zlyhali.“

https://www.facebook.com/jozef.kollar.77/posts/10204927372520361

„Eurohujeri nemali pravdu, ale radovať sa z toho môžu dnes len blázni. Európskej únii dnes, výsledkoch gréckeho referenda, už hrozia nielen finančné, ale aj bezpečnostné riziká. (…) Radovať sa z dnešnej situácie a zameriavať sa na to, kto mal pred pravdu, namiesto sústredenia sa na riešenie akútneho stavu, je dnes čisté bláznovstvo.“

 

Pavol Frešo (SDKÚ-DS)

„Grécky minister financií Varoufakis sa rozhodol odstúpiť z funkcie. Jemu asi nehovorí nič nielen zodpovednosť voči EÚ, ale ani len voči vlastnej krajine.“ (Facebook)

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Grécke dlhy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie