Denník N

Nemáte rúška? Pozrite sa, ako si ich doma ušijete za pár minút (+ foto)

Dizajnérka Michaela Bednárová. Foto - N
Dizajnérka Michaela Bednárová. Foto – N

S dizajnérkou Michaelou Bednárovou sme pripravili návod, ako si doma jednoducho ušiť ochranné rúška, potrebujete iba látku a gumičku alebo šnúrku.

Ponúkame dve verzie, obe vám zaberú 10 – 20 minút času v závislosti od predošlých skúseností. Zvládnuť by to podľa módnej dizajnérky Michaely Bednárovej mali aj úplní začiatočníci. Aj ju k tomuto nápadu primala kamarátka Zuzana, ktorá ju včera poprosila o radu. Dnes už spolu šijú rúška aj pre ďalších kamarátov a kamarátky zo zvyškov látky.

„Je to veľmi jednoduché – ušiť rúška dokážete aj v prípade, že doma nemáte šijací stroj a iba ihlu a niť, bude to trvať síce o čosi dlhšie, ale nie priveľmi,“ hovorí Michaela Bednárová, ktorá stojí za vlastnou odevnou značkou Puojd.

Okrem toho budete potrebovať iba látku a kúsok gumičky, prípadne šnúrky. Prvá verzia ponúka návod na rúško z jednej vrstvy látky, ktorá môže byť pevnejšia. Ideálna je trochu hustejšia bavlna, ktorú je možné prať aj pri vysokých teplotách, čím rúško zároveň dezinfikujete. Druhá verzia ponúka návod na rúška z dvoch vrstiev látky, ktoré môžu byť aj tenšie. V oboch prípadoch odporúčame látky vopred vyprať a prežehliť.

Nosenie rúška vás neochráni pred vírusom na sto percent, ale znižuje riziko prenosu nákazy a netreba sa zaň hanbiť. Vírus je rádovo tisícnásobne menší, ako je priemer ľudského vlasu, nezabúdajte najmä na správne umývanie rúk. Pozrite si aj odporúčania a viac informácií o rúškach od Svetovej zdravotníckej organizácie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra, Slovensko

    Teraz najčítanejšie