Denník N

Koronavírus voľby vo Francúzsku nezastaví, o parížsku radnicu sa bijú tri ženy

Favoritky na zisk parížskej radnice - Anne Hidalgová, Rachid Datiová a Agnes Buzynová. Foto - tasr/ap
Favoritky na zisk parížskej radnice – Anne Hidalgová, Rachid Datiová a Agnes Buzynová. Foto – tasr/ap

Napriek viac ako 3600 nakazeným komunálne voľby vo Francúzsku nerušia.

„Sme len na začiatku epidémie,“ povedal v piatok francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, keď v krajine len za jeden deň identifikovali 800 nových prípadov koronavírusu. Od jej prepuknutia vo Francúzsku zomrelo 79 ľudí a 154 je vo vážnom stave.

V krajine budú od pondelka zatvorené školy aj univerzity, ktoré sa tak vyprázdnia rovnako ako Louvre či Eiffelova veža. Takisto sú zakázané zhromaždenia viac ako 100 ľudí.

Napriek tomu, že vo Francúzsku je viac ako 3600 nakazených, vláda nezrušila alebo nepresunula prvé kolo komunálnych volieb, ktoré prebehne už túto nedeľu.

Podľa odborníkov na francúzske právo neexistuje vo volebnom zákone zmienka o tom, akoby sa štát mal vysporiadať s takouto situáciu. Vláda môže vyhlásiť výnimočný stav, ktorý by postačovať na pozastavenie volieb. Zatiaľ k nemu vo Francúzsku nepristúpili, a preto voľby v krajine prebehnú v pôvodných termínoch – 15. a 22. marca. Očakáva sa však, že ľudia zo strachu pred nákazou k urnám radšej neprídu, a preto bude oveľa nižšia účasť.

Tri ženy

Najdôležitejší boj sa očakáva o parížsku radnicu, keďže hlavné mesto je centrom politiky aj ekonomiky. Takisto sa post považuje za takzvaný odrazový mostík do národnej politiky, čo potvrdzuje aj Jacques Chirac, ktorý sa dostal do vedenia radnice 18 rokov pred tým, ako ho Francúzi zvolili za prezidenta.

V Paríži je podľa prieskumov favoritkou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie